RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Satima u Splitu tragali za ubojicom trudnice, pobjegao je pravosudnim policajcima

Foto: Milan Sabic/PIXSELL, MUP

SPLITSKOJ pravosudnoj policiji jutros je pobjegao pritvorenik s lisicama na rukama. Riječ je Branimiru Čaleti kojem je na Županijskom sudu počelo suđenje zbog ubojstva.

> U Splitu pobjegao Branimir Ćaleta, ubojica trudne Ukrajinke. Traje velika potraga

Čaleta je pravosudnim policajcima pobjegao kada su ga sa suda vodili prema službenom kombiju kojim je trebao biti vraćen u zatvor na Bilicama. U znak upozorenja pravosudni policajci su zapucali u zrak, no Čaleta im je pobjegao.

Policija je potvrdila događaj i rekla da je u 12:10 u splitskoj Gundulićevoj ulici muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca pobjegao, zbog čega "policija poduzima mjere traganja".

Bjegunac je odjeven u majicu kratkih rukava na plavo-bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe. Policija moli građane ako uoče muškarca koji odgovara ovom opisu da se jave na 192 ili 112.

RAZVOJ DOGAĐAJA SMO IZ MINUTE U MINUTU PRATILI NA INDEXU

20:55 Uhvaćen je Branimir Čaleta nakon više od osam sati potrage. > > Opširnije 

20:04 Pojavila se informacija da je bjegunac uhićen na području Solina, no iz splitske su policije za Index demantirali tu informaciju. Kazali su da se i dalje traga za odbjeglim Čaletom. 

19:42 "Nisam se čuo s njim, a sve informacije pratim iz medija pa nemam ništa novo", rekao je za RTL Danas Hrvoje Krišto, odvjetnik bjegunca Čalete.

Rekao je kako ništa nije upućivalo na bijeg. "Sve je išlo uobičajenim tijekom i ništa nije upućivalo da bi mogao pobjeći. Imali smo, doduše, dugotrajnu raspravu s pet svjedoka, od toga dvoje iz Ukrajine, pa je sve dugo trajalo. Iskreno, iznenađen sam... Nakon današnjeg dana, ovo je bilo začuđujuće, nije se očekivalo. Nadam se da će ga policija pronaći, sprovesti u istražni zatvor gdje je boravio od 5. srpnja prošle godine i da ćemo nastaviti s postupkom kako treba", rekao je odvjetnik Krišto. Dodao je kako ovo ne bi trebalo dodatno pogoršati Čaletinu kaznu. 

Upitan je i koja bi bila njegova poruka bjeguncu.

"Branimir se nema zašto skrivati jer je prilikom prvog očitovanja o krivnji skrušeno izrazio kajanje, ali ne kako piše u činjeničnom opisu. Time je ostavio prostor da diskutiramo i raspravljamo pred sudom o onome što je u samom spisu i što čujemo od svjedoka. Postojala je komplicirana i emotivna veza u tzv. ljubavnom trokutu, što je rezultiralo kako je rezultiralo. Nadam se da će se predati policiji, a ako to ne učini sam, nadam se da će ga policija privesti", kazao je Krišto.

19:09 Pravosudni policajci su neposredno nakon što im je Čaleta pobjegao ispalili dva hica u zrak, javio je N1. Još uvijek traje ogromna potraga za bjeguncem, sedam sati nakon što je pobjegao kod zgrade suda. Građani su prvo javili da je viđen na Turskoj kuli, pa u susjednom kvartu Spinut, no Čaleta još uvijek nije pronađen.

18:34 Kako se neslužbeno doznaje, za Čaletom osim temeljnih policajca tragaju i oni u civilu kojima pomažu svi raspoloživi psi. Ovisno o dojavama građana, u Splitu se pretražuju pojedini kvartovi. Policija je i dalje na izlazima iz grada. Na cesti prema Boraji je prometna blokada između Segeta Gornjeg i Prapatnice. Policajci kontroliraju automobile i prtljažnike, javlja Dalmacija danas. 

17:23 Potraga za bjeguncem je na sve širem području i uključuje policijske blokade i kontrole na prometnicama na širokom krugu oko Splita. Policijski službenici tako pretražuju automobile od Trogira do Omiša, ali i u pravcu Dugopolja, gdje posljednjih sat vremena nastaju velike gužve, javlja Dalmacija danas.

16:31 Pojavila se informacija da su pronađene odbačene lisice, no iz policije su nam kazali kako ne mogu potvrditi tu informaciju. Postojala je pretpostavka da je Čaleta odbacio lisice u bijegu, no ni to još nije potvrđeno.

Kako doznajemo iz policije, potraga se vrši na više mjesta na splitskom području, a dio policajaca koji su bili kod Turske kule preraspoređen je na druge lokacije na kojima se vrši potraga. 

16:05 Zbog Čaletina bijega blokirani su izlazi iz Splita. Policija zaustavlja i provjerava svako vozilo. Pretpostavljaju da se Čaleta još nalazi na području Splita, javlja Dalmatinski portal. 

Iz Splita se prema izlazu u Dugopolju stvaraju kilometarske kolone, a na dolazak do policijskog punkta čeka se oko pola sata.

15:40 Glasnogovornica splitske policije rekla je Indexu kako prema posljednjim informacijama bjegunac još nije uhićen.

15:31 Grupiraju se interventni policajci na Turskoj kuli u Splitu, izvučene su duge cijevi. U šumi koja se nalazi u blizini je navodno viđen bjegunac. Policajci s pancirkama su i na cesti s druge strane Turske kule, u Zrinsko-frankopanskoj ulici, javlja Dalmatinski portal

15:20 "Pobjegao je muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca. U ovom trenutku policija intenzivno traga za Branimirom Čaletom koji je rođen 1984. godine. Muškarac je odjeven u majicu kratkih rukava na plavo-bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe. Molimo građane ako uoče muškaraca koji odgovara ovom opisu da se jave na 192 ili 112. Građani neka dojave, a mi ćemo preuzeti sva daljnja postupanja", rekla je u izjavi za medije Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske. Dodala je kako je pronalazak ovog muškarca primarna zadaća policije u ovom trenutku.

15:16 Osim na Turskoj kuli, policija pretražuje po cijelom gradu i okolici. Policija tako, kako nam javljaju čitatelji, zaustavlja automobile i u 20-ak kilometara udaljenom Omišu.

15:15 U tijeku je potraga u na predjelu koji se zove Turska kula.

15:10 "Jutros je na Županijskom sudu u Splitu održana rasprava protiv optuženika Branimira Čalete. Nakon što je rasprava završena, pravosudni policajci su zatvorenika odveli pred zgradu suda. Nakon što je napustio zgradu suda, prilikom ulaska u kombi, pobjegao je pravosudnim policajcima", ispričao je glasnogovornik suda. > Opširnije

15:00 "Muškarac je odjeven u majicu kratkih rukava na plavo-bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe", izvijestila je policija, moleći građane da ih, ako ugledaju bjegunca, obavijeste na broj telefona 192. > Opširnije

Pročitajte više