PORTRET Tomislav Saucha, čovjek koji bi uradio sve za svog šefa Milanovića

Foto: FaH/Index

"SVE BIH napravio za šefa, zato sam sad tu gdje jesam", tim riječima prije šest godina u dnevnom tisku predstavljen je tada 31-godišnji Tomislav Saucha, tek postavljen za predstojnika Ureda premijera Zorana Milanovića. 

Podsjetimo, DORH je danas optužio Sauchu da je nalagao da se u gotovu novcu iz sredstva državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene naloge potom je potpisivao i nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda, a po njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo, tvrde u DORH-u.

No, krenimo redom.

Rad Ureda premijera Milanovića bio je obavijen velom tajne

Saucha je ušao u SDP sa svega 19 godina, i to 1999. godine, a gotovo od prvog dana usko je vezan uz Milanovića za kojeg će, kao član mladeži SDP-a, lobirati nakon smrti Ivice Račana.

U Kukuriku vladi Saucha je bio desna ruka premijera, a Milanović ga se nikada nije odrekao. Pa čak ni onda kada je Saucha javno ponudio ostavku na mjesto predstojnika Milanovićeva ureda.

>> Milanović od početka mandata na službena putovanja potrošio više od 2 milijuna kuna

Kada je Saucha i preuzeo Ured, informacije o zaposlenicima bile su obavijene velom tajne. Podatak tko sve radi za bivšeg premijera Milanovića temeljem ugovora o djelu i to o trošku poreznih obveznika proglasili su tada tajnom.

Htjeli smo dobiti podatak o tome tko je sve dobio posao "preko veze", odnosno preko poznanstva s premijerom Milanovićem i koliko je to opterećivalo hrvatski proračun, s obzirom na to da za ta radna mjesta nisu bili raspisani javni natječaji.

Poslali smo zahtjev putem Prava na pristup informacijama, no odbijeni smo jer je bila riječ, kako su rekli, o osobnim podacima.

Povećali troškove ureda za 2,2 milijuna kuna

Milanovićev ured imao je ukupno 49 izvršitelja, od čega ih je najviše i to sedam predviđeno u Odjelu za online komunikacije. Saucha je vodio cijeli proces.

Prema proračunu, troškovi Ureda predsjednika vlade bili su predviđeni na godišnjoj razini te 2012. u visini od 7,8 milijuna kuna, dok su u 2011. iznosili 2,7 milijuna kuna. Rashodi za zaposlene povećani su s 2,2 milijuna kuna od vremena Jadranke Kosor na čak 4,8 milijuna kuna, koliko ih je plaćala vlada Zorana Milanovića.

Afera oko ugovora proslave za ulazak Hrvatske u EU


Milanovićev ured koji je vodio Saucha volio je raditi u tajnosti. Ured premijera vlade tako je potpisao ugovor s Hrvatskom radiotelevizijom za organizaciju svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju vrijedan 3,2 milijuna kuna. HRT je, bez da je raspisao natječaj, od tog iznosa podijelio podizvođačima, privatnim tvrtkama i kolegama iz Slovenije 2,6 milijuna kuna!

Organizaciju proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju vodio je Saucha. Iz Vlade su tada tvrdili kako će proslava ulaska biti za građane, a ne za svitu koja dolazi u Zagreb, no dogodilo se sasvim suprotno.

> Ekskluzivno: Mutni poslovi Vlade i HRT-a oko organizacije proslave ulaska Hrvatske u EU!

Ukupni troškovi svečanosti umjesto 5,2 milijuna povećani su na kraju za dodatnih 1,3 milijuna kuna. Kao što smo napomenuli, predsjednik radne skupine koja je organizirala proslavu bio je Saucha. U vladi nam tada nisu htjeli objasniti zbog čega su troškovi narasli za dodatnih 1,3 milijuna kuna. Štoviše, tadašnji ravnatelj HRT-a Goran Radman za podjelu 2,6 milijuna kuna privatnicima nije ni raspisao natječaj.

Afera Plinacro

Milanović je uvijek stajao iza svoje desne ruke, a kada je Saucha pritisnut aferom Plinacro javno ponudio ostavku, Milanović ju je na izvanrednoj konferenciji za novinare odbio.


Milanović nije vidio ništa sporno u tome što je tvrtka u kojoj je suvlasnica Ivana Saucha, supruga Tomislava Sauche, dobila posao za Plinacro. Milanović je rekao da ni on niti Saucha nisu znali da državni Plinacro posluje s odvjetničkim društvom u kojem je Sauchina supruga partnerica.

> SDP-ovska pravda: Sauchina supruga može raditi za Plinacro, ali suprug HNS-ove ministrice ne može!

Mjesecima kasnije slučaj je odbačen na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je Saucha bio savjetnik premijera, a oni nisu dužnosnici niti podliježu odredbama Zakona.

"U konkretnom slučaju Sauchina supruga nije bila dužna obavijestiti Povjerenstvo o poslovnom odnosu jer se ta obveza odnosi samo ako dužnosnik ima 0,5% ili više udjela u kapitalu i ne odnosi se na člana njegove obitelji čak i pri poslu u kojem taj član ima udio. Angažman bi bio sporan da je dužnosnik utjecao da do njega dođe", navela je tada Dalija Orešković, šefica Povjerenstva za sukob interesa.

Svađa s policajcima

Sauchu pamtimo i po verbalnom okršaju s policajcima kada se pozivao na poznanstvo s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem. Navodno je načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović osobnom intervencijom spriječio zakonito postupanje policije.

Navodni incident dogodio se u VIP šatoru nekoliko sati nakon što je završila druga utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, kada je Saucha prema izjavama pojedenih svjedoka izvrijeđao interventne policajce.

Policajci su intervenirali jer je navodno netko htio ući u VIP šator bez propusnice, a Saucha se umiješao u razgovor.

Pročitajte više