Saudijski čelnik i Bidenov savjetnik za sigurnost razgovarali o ratu u Gazi

Foto: Shutterstock

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastali su se kako bi razgovarali o ratu u Gazi i nastojali dovršiti širok bilateralni sporazum, izvijestila je u nedjelju saudijska državna novinska agencija.

Sastanak u saudijskom gradu Dahranu uključuje razmatranje "polufinalne verzije nacrta strateških sporazuma između dviju zemalja, koji su pri kraju", stoji u priopćenju.

Bidenov pomoćnik će posjetiti Saudijsku Arabiju i Izrael

De facto saudijski čelnik i glavni pomoćnik predsjednika Joea Bidena za sigurnost također su razgovarali o potrebi pronalaženja "vjerodostojnog puta za postizanje dvodržavnog rješenja" za Izrael i Palestince te o zaustavljanju rata u Gazi i olakšavanju ulaska humanitarnih snaga pomoći, stoji u priopćenju.

Bidenova administracija i Saudijska Arabija nastoje finalizirati sporazum za američka sigurnosna jamstva i civilnu nuklearnu pomoć dok izraelsko-saudijski sporazum o normalizaciji, zamišljen kao dio bliskoistočne "velike pogodbe", ostaje nedostižan.

Bijela kuća priopćila je u petak da će Sullivan posjetiti Saudijsku Arabiju i Izrael kako bi razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući Gazu i napore za postizanje trajnog mira i sigurnosti u regiji.

Pročitajte više