Saudijski kralj odbacio presudu kojom je žena zbog vožnje trebala biti kažnjena bičevanjem

SAUDIJSKI kralj Abdullah odbacio je sudsku presudu prema kojoj je jedna Saudijka trebala biti kažnjena s deset udaraca bičem, javile su tamošnje vlasti.

Sud u Saudijskoj Arabiji u utorak je Shaimu Jastainu proglasio krivom zbog kršenja zabrane vožnje automobila, koja saudijskim ženama nije dozvoljena. Presuda koja je zatekla Saudijke, donesena je samo jedan dan nakon što je kralj Abdullah obećao da će štiti prava žena i donio reformnu odluku kako će od sljedećeg mandata 2015. žene u Arabiji imati pravo glasa i kandidiranja na lokalnim izborima za poziciju u dosad isključivo muškom savjetodavnom vijeću al-Šura.

U Saudijskoj Arabiji ne postoje pisani zakoni koji ženama brane vožnju automobila, no ta je zabrana duboko ukorijenjena u konzervativnim tradicijama i vjerskim pogledima. Ako se ženama da sloboda kretanja, one će biti ranjivije i podložnije grijehu, smatraju saudijski muškarci, piše agencija AP.

Inače, policija obično zaustavlja vozačice, zatim ih ispita i pusti dalje kada potpišu zakletvu da više neće sjesti za volan. No, na desetke žena od lipnja je odlučilo oglušiti se na pravila.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu koja, kako domaćim tako i stranim ženama, brani vožnju automobila. Radi te zabrane obitelji uglavnom unajmljuju vozače, a oni koji si mjesečno ne mogu priuštiti 300 ili 400 dolara za plaćanje vozača, ovise o muškim članovima koji će žene prevoziti do škole, na posao, u dućan ili kod liječnika.

Pročitajte više