Sava probila nasip kod Jasenovca; radnici ga učvršćuju

KROZ lijevi savski nasip između Jasenovca i Košutarice popodne u 14,30 sati probila je voda i oštetila pokos nasipa u dužini od sedam metara, kojega su radnici Hrvatskih voda odmah počeli učvršćivati navoženjem zemlje i kamenja.

Vodostaj kod Jasenovce pao je za dva centimetra i u 14 sati iznosio je 873 centimetra.

Kod Mlake, najistočnijeg naselja općine Jasenovac, zbog rasta zaobalnih voda u retenciji Mokro polje između 11 i 14 sati Sava je porasla za 30 centimetara pa su na ulazu u to selo radnici Hrvatskih voda bili prisiljeni ojačati postojeći nasip te izgraditi dio zečjeg nasipa.

Zaobalne vode prijete i u zapadnom dijelu jasenovačke Posavine gdje su ugrožena naselja Trebež i Bukovica. Budući da tamo nikada nije sagrađen obrambeni nasip od zaobalnih voda iz Lonjskoga polja, gotovo je nemoguće obraniti kuće, rekao je Ivan Hećimović, voditelj obrane od poplave u jasenovačkoj Posavini.

Zbog zaobalnih voda iz sata u sat za centimetar raste i razina vode u koritu rijeke Strug koji je u 14 sati kod Bročica dosegnuo 603 centimetara te su kod tog naselja uključene crpke za prepumpavanje vode.

Pročitajte više