SAVEZNA VLADA UPUTILA HAŠKOM SUDU JAMSTVA ZA MILUTINOVIĆA

Jugoslavenska je vlada u četvrtak donijela odluku o davanju jamstva Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu za bivšeg srbijanskog predsjednika Milana Milutinovića kako bi mu Sud omogućio da se brani sa slobode.

Milutinović se u ponedjeljak dobrovoljno predao haškom sudu.

Vlada se tom odlukom obvezala da će za vrijeme Milutinovićeva boravka na teritoriju SR Jugoslavije, pridržavati svih naloga sudskog vijeća Haškog suda, te da će se Milutinović pojavljivati pred sudom kad bude pozvan.

Jamstvo za Milutinovića sudu je poslala i srbijanska vlada.

Milutinovića, koji će se na prvoj statusnoj konferenciji pojaviti 27. siječnja, optužnica tereti - zajedno sa Slobodanom Miloševićem, bivšim potpredsjednikom savezne vlade Nikolom Šainovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljubom Ojdanićem (petooptuženi, bivši ministar policije Vlajko Stoiljković izvršio je samoubojstvo u proljeće 2002. godine) - za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih zakona i običaja, uključujući deportaciju oko 740 tisuća kosovskih Albanaca, masovna ubojstva civila, nasilno premještanje stanovništva i progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi na Kosovu 1999. godine.

Pročitajte više