savjet sdp-a: zakon o znanosti i visokome obrazovanju treba što prije primijeniti

Savjet Socijaldemokratske partije (SDP) smatra da Prijedlog zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokome obrazovanju treba što prije u saborsku proceduru kako bi se mogao početi primjenjivati već iduće akademske godine.

Nakon rasprave, Savjet SDP-a na proširenoj sjednici prihvatio je prijedlog ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege da bi zakon trebalo donijeti na proljeće kako bi se, u skladu s normativnom obvezom, mogao primijeniti u roku od šest mjeseci, to jest već iduće akademske godine 2003./2004.

Po riječima ministra Flege, europska shema studiranja tako bi se mogla primijeniti već akademske godine 2005./2006. U protivnome, istaknuo je, izgubili bismo još jednu godinu, a Vlada je u državnome proračunu izdvojila novac za reformske procese.

Što se pak tiče druge i - kako se ministar Flego nada - konačne verzije zakonskog prijedloga od 8. siječnja ove godine, ministar znanosti je rekao kako je njegova namjera bila da to bude ´mali zakon´, koji je u međuvremenu postao detaljniji nego što bi trebao biti.

Podsjetivši da su u zakonski prijedlog unesene gotovo sve primjedbe na gotovo 500 stranica i 15-ak novinskih članaka, istaknuo je kako je ´bit prijedloga da promjene počnu odmah´ i da ´nije riječ o reformi, nego o procesu mijenjanja´.

Ministar Flego objasnio je da bi zakon o znanosti i visokome obrazovanju trebao ´trajati´ tri, a najdulje pet godina, jer bi se u protivnome stanje ´okamenilo´ budući da su znanost i visoko obrazovanje izloženi stalnim promjenama.



Pročitajte više