Savjetnik kanadskog premijera i Sarah Palin: Assangea treba ubiti!



OSNIVAČ WikiLeaksa, sada već iznimno zloglasni Julian Assange, razgovarao je s urednikom časopisa Time preko Skypea i rekao da bi američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton "trebala dati ostavku".

Assange je odgovarao na pitanje Richarda Stengela o tome je li Clinton samo "žrtveno janje" u cijelom procesu afere "Cablegate" i bi li mu bilo draže da dobije otkaz ili podnese ostavku. "Mislim da ne bi imali velike veze. Ali, trebala bi dati ostavku ako se pokaže da je bila odgovorna za naređivanje američkim diplomatima da špijuniraju u UN-u, što je protivno međunarodnim konvencijama koje je SAD potpisao", rekao je Assange.

Cijeli svijet napeto čeka

Assange je s Timeom proveo 36 minuta u razgovoru, pričavši o zadnjoj seriji objava dokumenata na stranici, koja je podigla uvjerljivo najviše prašine. Rekao je da će biti još dokumenata.

"Objavljujemo oko 80 dokumenata dnevno, a to ćemo polako pojačati kad se priključe drugi medijski partneri", rekao je. Zasad se, piše Time, čini kako u svakoj regiji svijeta strahuju od objave. Pakistanci su uvjereni da će uskoro izaći podaci o njima, a ruski mediji jedva čekaju vidjeti što će se saznati o ratu s Gruzijom 2008. godine.

"Svi dokumenti koji se objave prolaze reviziju, kao i redakcijsku obradu, bilo od nas, bilo od novina koje ih objavljuju", rekao je Assange, dodavši kako je WikiLeaks službeno zatražio pomoć od State Departmenta pri tom poslu, ali su i službeno odbijeni.

Meta su svi koji sakrivaju prljavo rublje

"Naša organizacija prakticira određeni vid građanskog neposluha, utoliko što pokušavamo učiniti svijet civiliziranijim i djelovati protiv organizacija koje ga pokušavaju okrenuti u drugom svijetu", rekao je, dodavši kako ne smatra da krše zakon. "Vrlo je važno zapamtiti da zakon nije ono što bi moćni ljudi htjeli da bude. On nije ono što kaže neki general ili Hillary Clinton", rekao je.

Nije htio reći je li Bradley Manning, časnik vojske koji je dostavio podatke, jedini izvor informacija, ali je rekao da su FBI, State Department i služba za kriminalne istrage vojske razgovarali s mnogim ljudima, a neke čak i zadržali na ispitivanjima.

"Nemamo meta, osim organizacija koje koriste tajnost kako bi sakrile nepravedno ponašanje. To je stvorilo generalnu metu", rekao je Assange. Navodno bi jedna od sljedećih meta trebala biti Bank of America, ogromna financijska kuća, koja je primila velike svote novaca tijekom financijske krize.

Veleizdaja, smaknuća, atentati...


U međuvremenu, političari, ali i dio medija iznimno su neskloni Assangeu, čak do bizarnih granica. Sarah Palin, predvodnica pomahnitale desnice, ustvrdila je da bi se s Assangeom trebalo postupiti u skladu s pravilima veleizdaje, što znači da bi ga trebalo smaknuti. Bivši, a možda i budući kandidat za predsjednika, republikanac Mike Huckabee, rekao je da bi Manning definitivno trebao biti osuđen na smrtnu kaznu, budući da je odavanjem tajnih podataka također počinio veleizdaju.

Savjetnik kanadskog premijera, profesor Tom Flanagan, je pak na CBS-u dao drukčiju opciju – izvršiti atentat na Assangea. Kad su ga upozorili da su takvi komentari neprimjereni, rekao je da se "danas osjeća vrlo muževno".

Christine Assange: Ostavite mog sina na miru!

Christine Assange, Julianova majka, koja u australskoj saveznoj državi vodi kazalište lutaka, rekla je kako se brine za dobrobit svog sina nakon što se i australska vlada priključila istrazi o tome je li on prekršio neke zakone.

Također je rekla da je jako puno toga što je rečeno o njemu neistinito, te da ne želi vidjeti kako ga policija "lovi i baca u zatvor".

"On je moj sin i volim ga i ne želim vidjeti kako ga love i bacaju u zatvor. Reagiram kao što bi svaka druga majka. Uznemirena sam. Jako puno toga što je napisano o Julianu je neistinito", rekla je za australski nacionalni radio.

Pročitajte više