Utjecajan kineski liječnik: Wuhan je zataškavao brojke, prijeti nam novi val zaraze

Foto: Epa/Wikipedia

KINI i dalje prijeti drugi val epidemije covida-19, upozorio je jedan od najznačajnijih stručnjaka te zemlje i dodao da je velik problem mala razina imuniteta u društvu, pogotovo zato što još nema razvijenog cjepiva.

Liječnik Zhong Nanshan, viši medicinski savjetnik kineske vlade, potvrdio je jučer u ekskluzivnom intervjuu za CNN da su lokalne vlasti u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija, zataškale ključni detalji o snazi i obimu početnog žarišta.

Kina je izvijestila o više od 82.000 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa i najmanje 4633 smrtna slučaja od početka pandemije. Krajem siječnja broj novih infekcija brzo je porastao, što je dovelo do uspostavljanja karantene i zabrane putovanja diljem zemlje.

Početkom veljače Kina je već govorila o 3887 novih slučajeva dnevno. Mjesec dana kasnije broj novozaraženih pao je na dvoznamenkasti broj, dok je u SAD-u broj dnevnih infekcija naglo skočio s 47 novih slučajeva dnevno 6. ožujka na 22.562 slučaja do kraja mjeseca.

"Nismo razvili imunitet"

Kada je Kina uspjela obuzdati širenje virusa, život u toj zemlji počeo se polako vraćati u normalu. Ukinute su karantene, a otvorile su se mnoge škole i tvornice.

No Zhong smatra da je sve veća opasnost od drugog vala zaraze. Posljednjih tjedana u Kini su se pojavila nova žarišta; zabilježeni su novi slučajevi u Wuhanu, kao i sjeveroistočnim pokrajinama Heilongjiang i Jilin.

"Većina Kineza trenutno je još uvijek osjetljiva na covid-19 jer nije razvila imunitet", rekao je Zhong.

"Nisu bili skloni govoriti istinu"

Zhong je u Kini poznat kao "junak SARS-a" jer se iskazao pri borbi s teškim akutnim respiratornim sindromom 2003. godine. I ovoga puta našao se na prvoj crti bojišnice, posebno u kritičnim ranim fazama epidemije novog soja koronavirusa.

20. siječnja Zhong je na državnoj radioteleviziji CCTV potvrdio da se koronavirus može prenositi između ljudi, nakon što su zdravstvene vlasti Wuhana tjednima tvrdile da nema jasnih dokaza o prijenosu s čovjeka na čovjeka i da je epidemiju "moguće spriječiti i kontrolirati. "

Predvodeći tim stručnjaka, Zhong je 18. siječnja posjetio Wuhan. Rekao je da je po dolasku primio brojne pozive liječnika i bivših studenata koji su ga upozoravali da je situacija mnogo gora od službenih izvješća.

"Lokalne vlasti tada nisu bile sklone govorenju istine. U početku su šutjeli, a tada sam rekao da vjerojatno imamo veći broj zaraženih", rekao je Zhong i dodao kako je postao sumnjičav kada je broj zabilježenih slučajeva u Wuhanu dulje od 10 dana iznosio 41 usprkos infekcijama koje su se počele pojavljivati u inozemstvu.

"Nisam vjerovao u te podatke pa sam tražio da mi se da stvarni broj“, ispričao je.

Uvedena karantena

20. siječnja, samo dva dana kasnije, saznao je da je broj slučajeva narastao na 198, pri čemu su umrle tri osobe, a zarazilo se 13 medicinskih djelatnika. Istog je dana upozorio premijera Li Keqianga da je potrebno staviti Wuhan u karantenu kako bi se obuzdalo širenje virusa.

Kina je 23. siječnja stavila Wuhan u karantenu, što je bio presedan u toj zemlji, te otkazala sve letove, vlakove i autobuse koji su vozili u i iz grada. Takve mjere ograničenja trajale su 76 dana.

Gradonačelnik Wuhana Zhou Xianwang priznao je 27. siječnja u intervjuu za CCTV da njegova vlada nije javnosti pravodobno predočila sve informacije o koronavirusu.

Lekcije naučene tijekom SARS-a

Iako je Zhong priznao da je u Wuhanu u početku prijavljen manji broj zaraza nego što je bio stvarni slučaj, negirao je optužbe da su kineske statistike nastavile biti nepouzdane.

Budući da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD-u prešao 87.000, predsjednik Donald Trump javno je doveo u pitanje kineske službene podatke o ukupnom broju umrlih tijekom pandemije. No Zhong vjeruje da je kineska vlada naučila lekcije iz epidemije SARS-a do koje je došlo prije 17 godina, kada je zataškala "pojavu nekih žarišta na dva ili tri mjeseca". Ovoga puta, rekao je, središnja je vlada najavila je da bi "svi gradovi i svi vladini odjeli trebali prijaviti stvarni broj slučajeva jer će inače biti kažnjeni".

"Dakle, od 23. siječnja, mislim da su svi podaci vjerodostojni", dodao je.

Zhong je kazao kako ga je iznenadio visok broj infekcija i smrtnih slučajeva u SAD-u, dodajući da smatra da su neke zapadne vlade neozbiljno shvatile prijetnju pandemije.

"Mislim da su vlade u nekim europskim zemljama, ili možda u SAD-u, pretpostavile da ova epidemija manje ili više nalikuje gripi, što je pogrešno ", rekao je.

Virus koji je stvoren u laboratoriju

Zhong se osvrnuo na teoriju koju su predočili Trump i američki državni tajnik Mike Pompeo o tome da virus potječe iz laboratorija u Wuhanu.

Rekao je da je više puta pitao Shi Zhengli, vodeću virologinju s Instituta za virologiju Wuhan, o tvrdnjama da je virus zapravo stvoren u njenom laboratoriju i da je slučajno procurio izvan objekta.

"Rekla je da je to potpuno smiješno i da nikada nije radila nešto takvo. Objasnila je da s opremom koju trenutno imaju i stručnjacima na raspolaganju nisu mogli stvoriti umjetan virus", rekao je Zhong.

Pročitajte više