Savjetnik predsjednika Indonezije: Xi i Putin doći će na summit G20

Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping i predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovat će summitu G20 na turističkom otoku Baliju u studenom ove godine, rekao je savjetnik indonezijskog predsjednika.

Andi Widjajanto, neslužbeni savjetnik predsjednika Joka Jokowi Widodoa, rekao je za Reuters da će kineski i ruski čelnici prisustvovati summitu. Widodo je jučer za Bloomberg News rekao da su mu oba čelnika potvrdila dolazak.

Dužnosnici indonezijskog predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve za potvrdu dolaska Xija i Putina na summit G20.

Odlazak na summit bio bi Xijev prvi put izvan Kine od 2020.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar. Glasnogovornik Kremlja odbio je komentirati Bloomberg, ali je drugi dužnosnik upoznat sa situacijom rekao novinskoj agenciji da Putin planira prisustvovati.

Putovanje bi bilo značajno s obzirom na to da bi to bio Xijev prvi put izvan Kine od siječnja 2020., kada je posjetio Mjanmar. Od tada, Xi je napravio svoje jedino putovanje izvan kineskog kopna 30. lipnja, posjetivši Hong Kong.

Kina održava politiku nultog covida koja je gotovo zatvorila svoje granice za međunarodna putovanja.

Indonezija kao domaćin pozvala i Putina i Zelenskog na summit G20

Kineski dužnosnici  navodno planiraju sastanak u studenom u jugoistočnoj Aziji između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena. Očekuje se da će Biden prisustvovati summitu G20 na Baliju.

Kao domaćin G20 ove godine, Indonezija se suočila s pritiskom zapadnih zemalja da povuče svoj poziv Putinu zbog ruske invazije na Ukrajinu. Indonezija je također pozvala ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na summit.

Widodo se nastojao pozicionirati kao posrednik, a posljednjih je mjeseci putovao kako bi se sastao s ukrajinskim i ruskim predsjednikom te pozvao na prekid rata i tražio načine za ublažavanje globalne prehrambene krize.

Ovaj tjedan, Widodo je rekao da su obje zemlje prihvatile Indoneziju kao "most mira".

Pročitajte više