Savjetnik premijera BiH osumnjičen za carinske prijevare

TARIK ĐOĐIĆ, bliski suradnik bosansko-hercegovačkog premijera Adnana Terzića, osumnjičen je za carinske prijevare i stjecanje protupravne koristi no sarajevski mediji pretpostavljaju kako je to samo uvod u procesuiranje moćnog bošnjačkog političara Hasana Čengića .

Tjednik "Slobodna Bosna" u petak je na naslovnici objavio presliku izvješća o počinjenom kaznenom djelu što ga je sačinila Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i u kojemu se Đođić tereti da je radeći za utjecajnog člana vodstva Stranke demokratske akcije (SDA) Hasana Čengića, oštetio federalni proračun za iznos carine koja nije naplaćena za četiri uvezena zrakoplova.

Čengićeva tvrtka "BIO air" 1998. i 1999. godine zakupila je četiri zrakoplova koja su u BiH registrirana na protuzakonit način a sve te poslove vodio je Tarik Đođić kao odgovorna osoba.

Zahvaljujući političkim vezama, letjelice BIO air-a odmah su imale privilegiran položaj na najprofitabilnijim linijama iz Sarajeva, prije svega onoj prema Istanbulu.

Prema nekim pretpostavkama Čengićevi zrakoplovi u poslijeratnom razdoblju korišteni su i za nelegalni prijevoz oružja u krizna žarišta o čemu je Đođić morao znati jer je bio odgovoran za organiziranje tvrtke i planiranje njezina poslovanja kao i za isplate letačkom osoblju.

Đođić sada obavlja poslove savjetnika za gospodarska i pravna pitanja u uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Ukoliko bi uslijedilo i službeno otvaranje kaznenog postupka protiv Đođića, on bi mogao postati važnim svjedokom u eventualnom postupku protiv Čengića.

Ovaj visoki dužnosnik SDA koji obnaša i dužnost predsjedatelja povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta BiH od prošle godine se nalazi na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Čengić je tijekom rata nadzirao i raspoređivao donacije koje su pristizale kao pomoć za obranu BiH i pretpostavlja se kako iz tog razdoblja i potječe njegov veliki politički utjecaj kojega je zadržao i do danas.

Iako je američka vlada Čengića otvoreno označila nepoželjnom osobom, SDA do danas nije pokrenula nikakav postupak preispitivanja njegova statusa u stranci ili državnom Parlamentu.

(Hina) xrm ysd

Pročitajte više