Savjetnik Zelenskog komentirao Orbanov šal: Svi krvavi ratovi počinju isto

Screenshot: Viktor Orban/Instagram

SAVJETNIK ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak reagirao je na činjenicu da se mađarski premijer Viktor Orban pojavio na nogometnoj utakmici noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske.

O tome se već oglasilo i ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, koje je priopćilo da će na razgovor pozvati mađarskog veleposlanika, piše Sky News.

"Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike", istaknuo je danas glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku. Nikolenko je rekao da Ukrajina želi ispriku te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

"Mali vođe počinju sanjati o velikim carstvima"

Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanova susreta s mađarskim nogometašem na kojem nosi šal za koji je Ukrainska pravda ustvrdila da prikazuje kartu "Velike Mađarske", uključujući teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine. 

Podoljak je na Twitteru napisao da svatko tko želi zaraditi političke poene u 21. stoljeću parazitirajući na povijesnim traumama predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti.

"Krvavi ratovi počinju istim scenarijem: mali vođe počinju sanjati o velikim carstvima. Nenaučene lekcije iz povijesti se ponavljaju, čak i na mađarskom", dodao je.

Pročitajte više