Savjetnik Zelenskog: Muskovo isključivanje Starlinka dovelo je do smrti civila

Foto: Profimedia

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, optužio je Elona Muska da je počinio zlo, nakon što je milijarder u biografiji otkrio da je naredio isključenje njegove satelitske komunikacijske mreže Starlink blizu Krima.

To se dogodilo prošle godine, a Musk navodi da je isključio Starlink kako bi spriječio napad ukrajinskog drona na ruske ratne brodove.

Podoljak: Muskovo uplitanje dovelo je do smrti civila

Podoljak je milijarderov potez komentirao na društvenoj mreži X, u vlasništvu Muska. Savjetnik Zelenskog napisao je da je Muskovo uplitanje dovelo do smrti civila. Rekao je da su civili platili cijenu koktela neznanja i velikog ega.

"Ne dopuštajući ukrajinskim bespilotnim letjelicama da unište dio ruske flote putem Starlink smetnji, Elon Musk je dopustio ovoj floti da ispaljuje projektile Kalibr na ukrajinske gradove. Kao rezultat toga, ginu civili i djeca. Zašto neki ljudi tako očajnički žele obraniti ratne zločince i njihovu želju da počine ubojstvo? I shvaćaju li sada da čine zlo i potiču zlo?", napisao je Podoljak na X-u.

Musk je branio svoju odluku rekavši da ne želi da njegova tvrtka SpaceX bude izravan sudionik rata i sudionik u eskalaciji sukoba.

"Musk se plašio da će Putin odgovoriti nuklearnim oružjem na ukrajinski napad"

CNN je u četvrtak citirao izvadak iz biografije Elona Muska Waltera Isaacsona, koji opisuje kako su se naoružane podmorničke bespilotne letjelice približavale ruskoj floti u blizini obale Krima kada su "izgubile vezu i bezopasno ih nabacilo na obalu".

U biografiji, koja bi trebala biti objavljena u utorak, navodi se da je Musk naredio inženjerima Starlinka da isključe uslugu u području napada zbog njegove zabrinutosti da će Vladimir Putin odgovoriti nuklearnim oružjem na ukrajinski napad na Krim koji je pod ruskom okupacijom.

Musk, izvršni direktor kompanija Tesla i SpaceX, isprva je pristao isporučiti Starlink hardver Ukrajini nakon što je ruska invazija poremetila ukrajinske komunikacije. No, navodno se predomislio nakon što je Kijev uspio odbiti prvi ruski napad i započeo protunapad.

Musk se ranije prepirao s ukrajinskim dužnosnicima na društvenim mrežama

Musk je ranije bio upleten u prepirku na društvenim mrežama s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, zbog njegovih ideja za okončanje ruske invazije.

U listopadu prošle godine Musk je predložio mirovni sporazum koji uključuje ponovno održavanje referenduma o aneksiji pod nadzorom UN-a u ukrajinskim regijama pod okupacijom Moskve, priznajući ruski suverenitet nad poluotokom Krimom i dajući Ukrajini neutralan status.

EU optužila Muska da je dopustio širenje ruske propagande o Ukrajini na X-u

"Preliminarna analiza sugerira da su doseg i utjecaj Twitter računa koje podupire Kremlj dodatno porasli u prvoj polovici 2023., posebno potaknuti ukidanjem sigurnosnih standarda Twittera", objavila je EU prošlog tjedna u studiji te optužila Muska da je dopustio širenje ruske propagande o Ukrajini na svojoj društvenoj mreži.

U studiji se kaže da je povećani doseg ruske propagande na internetu u velikoj mjeri potaknut Twitterom, gdje je angažman porastao za 36 posto nakon što je izvršni direktor Elon Musk odlučio ukinuti mjere ublažavanja na računima koje podržava Kremlj".

Musk je jučer pokušao opovrgnuti studiju EU. "Gdje je sva ta proruska propaganda? Mi to ne vidimo", objavio je Musk na svojoj platformi X, nekadašnjem Twitteru.

 

Pročitajte više