Savjetodavci EU o zelenom financiranju: Znanstveni kriteriji važniji su od politike

Ilustracija: EPA

EUROPSKA UNIJA mora se oduprijeti političkom pritisku da razvodni propise o zelenom financiranju, ističe čelnik savjetodavne skupine, poručujući da su znanstveni kriteriji važniji od političkog kompromisa.

EU mora do 21. travnja objaviti prvi dio "zelene taksonomije", popisa gospodarskih aktivnosti koje će od iduće godine nositi ''zelenu'' oznaku.

Rad na popisu zaglibio je u lobiranju i svađama država EU oko toga trebaju li oznaku ekološke prihvatljivosti dobiti prirodni plin, bioenergija i drvna građa.

Europska komisija ne bi smjela žrtvovati znanstvene dokaze na oltaru političkog kompromisa, poručio je u pismu upućenom Bruxellesu krajem prošlog tjedna čelnik savjetodavne skupine koja prati proces izrade liste Nathan Fabian.

"Odstupanje od ekološki prihvatljivih parametara u taksonomiji širenjem njezina postojećeg okvira izvan striktno znanstvenih granica stvara značajne rizike za njezinu deklariranu svrhu i za kredibilnost cijelog projekta", stoji u pismu koje je potpisao Nathan Fabian.

Fabian predsjeda savjetodavnom "platformom" 57 članova i 10 promatrača.

Zanemarivanje savjeta stručnjaka

Čini se da je Komisija pri izradi nacrta "uglavnom" zanemarila savjete stručnjaka, primjećuje on u pismu.

Stručnjaci su savjetovali da propisi zrcale znanstvene dokaze da gospodarska aktivnost koju se ulagači spremaju financirati nastoji izbjeći najteže posljedice po klimu.

Prijedlog EK potaknuo je devet savjetnika da zaprijete povlačenjem iz stručnog tijela.

Čini se da se politički pregovori o taksonomiji "udaljavaju" od znanstveno utemeljenih dokaza, stvarajući rizik da taksonomija neće ispuniti svoju prvotnu svrhu, upozorio je čelnik grupe.

"Njezin je cilj definirati znanstveno utemeljene kriterije koje će tržište koristiti kako i kada to bude smatralo potrebnim. Ta je izvorna svrha dovedena u pitanje, bilo nesporazumom bilo namjerom ", rekao je.

Taksonomija neće blokirati financiranje aktivnosti koje nemaju zelenu oznaku, ali će ekološki održive aktivnosti učiniti vidljivijima za investitore, objašnjava Reuters.

Pročitajte više