Savo Štrbac: Ovo je šamar za politiku Hrvatske

DIREKTOR dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da je presuda hrvatskim generalima "šamar za politiku Hrvatske".

Štrbac je u Vijestima B92 rekao da će presuda generalima istaknuti neophodnost "revizije hrvatske povijesti". Smatra da će Haški sud uputiti poziv hrvatskom pravosuđu i pravosuđu u regiji da se procesuiraju i ostali članovi "udruženog zločinačkog pothvata".

"Pitanje može li Hrvatska sa ovako teškim teretom ući u EU"

"Presuda mora navesti i Europsku uniju na preispitivanje toga je li Hrvatska sa ovako teškim teretom spremna ući u zajednicu demokratskih država", kazao je Štrbac i dodao kako će presuda biti jaki vjetar u leđa protutužbi Srbije za genocid nad Srbima od 1991. do 1995. godine.

Najvažnija kvalifikacija u presudi za Štrbca je bila u definiranju kaznenog djela kao udruženog zločinačkog pothvata "na čijem čelu je bio Franjo Tuđman i koji je proveden u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz Krajine". Direktor Veritasa smatra da je presudom dovedena u pitanje legitimnost proslave 5. kolovoza kao hrvatskog državnog praznika Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti.

"Etničko čišćenje srpskog naroda"

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je da presuda generalu Anti Gotovini odražava ono što se zbilo u Krajini, a po njemu je to etničko čišćenje srpskog naroda u operaciji Oluja.


"Mislim da će mnogi Srbi sada opreznije govoriti da je Haški sud antisrpski", kazao je Drašković. Prema njegovim riječima, svakom sudu se može prigovoriti dosta toga, ali Haški sud "sudi prema dokazima koji su mu predstavljeni, kao i prema težini dijela sadržanih i dokazanih u optužnici".

Dodik: Sad se vidi da nisu samo Srbi vodili rat

"Ova presuda ruši mit o Srbima kao jedinima koji su vodili rat", komentirao je Milorad Dodik. Predsjednik Republike Srpske kaže da je Haški sud na ovaj način ukinuo stereotip o ratobornim Srbima. "Činjenica da je osuđen Ante Gotovina, koji je bio vrlo blizak političkom vrhu Hrvatske ruši tvrdnju da su samo Srbi vodili organizirani rat", smatra Dodik.

Palma: Hrvatski sabor mora se ispričati srpskom narodu

Dragan Marković Palma, kontroverzni srpski političar, presudu je popratio komentarom da se Hrvatski sabor mora "ispričati srpskom narodu za najveće etničko čišćenje počinjeno nakon Drugog svjetskog rata". Palma je također zaključio da Sabor donese odluku o ukidanju proslave Oluje kao državnog praznika.

"Hrvatski sabor mora usvojiti deklaraciju kojom će osuditi počinjene zločine i ispričati se srpskom narodu. Oluja je bila udruženi zločinački pothvat, na čelu s Franjom Tuđmanom, smišljen da protjera srpsko stanovništvo iz krajine. Za zločine počinjene u Oluji, pored vojnog, trebalo bi odgovarati i tadašnje političko rukovodstvo Hrvatske", rekao je Palma.

Podsjetimo, za udruženi zločinački pothvati i zločine u Oluji na 24 godine zatvora danas je Haški sud osudio Antu Gotovinu, šest godina manju kaznu je dobio Mladen Markač dok je Ivan Čermak oslobođen optužbi.

Pročitajte više