SCG: Novi šef diplomacije pozvao generale na dobrovoljnu predaju

NOVOIZABRANI ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković pozvao je haške optuženike, generale vojske i policije Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, da se dobrovoljno predaju Haškom sudu (ICTY).

"Ako netko misli da je junak, onda neka junački postupi i neka ode u Den Haag i junački brani Srbiju, a ne da škodi naciji i državi. Naravno da je na vladi i na onima koji u svojim rukama imaju silu da razgovaraju s tim ljudima, koji izbjegavaju odlazak u Den Haag", izjavio je Drašković u petak navečer Radio-televiziji Srbije, ističući pritom pozitivan stav hrvatskog premijera Ive Sanadera i primjer hrvatskih časnika koji su se nedavno dobrovoljno predali Haškom sudu.

Novi ministar vanjskih poslova dodao je da je izručenje haških optuženika međunarodna obveza Srbije i Crne Gore, a da neispunjavanje međunarodnih obveza izravno šteti državnim i nacionalnim interesima zemlje.

Haški sud je krajem prošle godine, zbog ratnih zločina na Kosovu 1999. godine, potvrdio optužnice protiv vojnih generala Pavkovića i Lazarevića, te policijskih generala Lukića i Đorđevića.

Pročitajte više