SCG: Odšteta greškom osumnjičenom za ubojstvo Đinđića

SRBIJANSKI vojni glazbenik Dejan Kuzmanović, koji je tužio Republiku Srbiju zato što ga je policija za vrijeme akcije "Sablja" osumnjičila za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, dobio je odlukom Prvog općinskog suda u Beogradu 400 tisuća dinara, odnosno oko 5,3 tisuće eura odštete zbog povrede časti i pretrpljenog duševnog bola, piše beogradski dnevnik "Glas javnosti" od utorka.

MUP Srbije je u početku akcije "Sablja" u ožujku 2003. godine, provedene nakon atentata na premijera, za Kuzmanovićem izdao tjeralicu, a njegov foto-robot je objavljen u dnevnim novinama u Srbiji. Nakon privođenja na informativni razgovor, policija je svim medijima dostavila njegovu fotografiju iz vozačke dozvole, no samo tri dana kasnije, policija je priopćila da je pogriješila. Zanimljivo je da je Kuzmanović, koji u vojnom orkestru svira trubu, svirao i na posljednjem ispraćaju srbijanskog premijera Đinđića 15. ožujka, a tjeralica je raspisana nakon toga.

Kuzmanović je nakon toga bio prisiljen promijeniti izgled, te je prestao nositi naočale i obrijao glavu, kako ga ne bi prepoznavali na ulici, ali se svejedno suočavao s brojnim neugodnostima. Bilo je prijetnji, osude okoline, a u jednom trenutku ga je i vlastiti sin pitao: "Tata, je li istina da si ti ubio Đinđića".

Policija mu nikad nije objasnila kako se dogodilo da greškom objave da je on ubojica premijera i kako su došli do njegove slike iz vozačke dozvole.

Kuzmanović je za pretrpljene duševne boli tražio odštetu od 40 tisuća eura, ali mu je prvostupanjski sud dodijelio višestruko manji iznos. Na tu presudu Kuzmanović ima pravo žalbe.

U policijskoj akciji "Sablja" privedeno je oko 11 tisuća ljudi, a protiv oko 3.800 podnesena je kaznena prijava.

Pročitajte više