SCG: Optužnice protiv članova neonacističke organizacije

OKRUŽNI javni tužitelj u Novom Sadu podigao je u ponedjeljak optužnicu protiv 18 pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" zbog izazivanja nacionalne i rasne mržnje, za što se u Srbiji može izreći kazna zatvora od jedne do osam godina.

Optuženi "strojevci" upali su početkom studenoga prošle godine na Filozofski fakultet u Novom Sadu i napali sudionike tribine posvećene antifašizmu.

Podizanjem ruke oponašali s tom prigodom nacistički pozdrav, uzvikivali su "Srbija Srbima" i među sudionike tribine bacali letke u kojima su okupljeni nazvani "komunističkim retardima".

Kako prenosi agencija Beta, istražni sudac Miroslav Alimpić okončao je 20. prosinca istragu tijekom koje je, osim osumnjičenih, saslušao i oko 20 svjedoka a obavljeno je i informatičko vještačenje 12 hard-diskova računala koja su oduzeta prilikom pretresa stanova pripadnika Nacionalnog stroja.

Prema riječima suca Alimpića, osumnjičeni tijekom istrage "nisu priznali pripadnost Nacionalnom stroju, ali je većina rekla da dijeli stavove te organizacije".

U zahtjevu za provođenjem istrage navodi se da su članovi Nacionalnog stroja svojim ponašanjem "izazvali i osjećaj ugroženosti i straha, kako kod prisutnih osoba na tribini, tako i kod svih građana koji su vidjeli snimku skupa emitiranu u sredstvima javnog informiranja".

Riječ je, kako navodi Beta, o težem obliku kaznenog djela, za koje je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

Pročitajte više