SCG: Suradnja s Haagom i kosovski Srbi - uvjeti integracija

ZA EUROATLANTSKE integracije Srbije i Crne Gore postoje dva ključna uvjeta, puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i sudjelovanje kosovskih Srba u političkim procesima na Kosovu, poručili su u srijedu američki republikanski senatori u razgovorima s dužnosnicima u Beogradu.

Američko izaslanstvo, u kojemu su bili Gordon Smith iz Oregona, George Voinovich iz Ohija, Charles Grassley iz Iowe, Michael De Wine iz Ohija i Michael Enzi iz Wyominga, u Beogradu se sastalo s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, te srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

"Jasno smo iznijeli ono što mi vidimo kao dvije glavne prepreke za napredak naroda SCG. Postoje četiri optužena generala i postoji vrlo realna potreba da kosovski Srbi uzmu udjela u procesima u Prištini", kazao je senator Gordon Smith.

Senator George Voinovich - podsjetivši na svoje korijene - kazao da je i osobno zainteresiran za prosperitet i napredak SCG, ali da vlasti i građani SCG moraju shvatiti da se zemlja nalazi na prekretnici i da će, ukoliko se ne riješi problem suradnje s Haaškim sudom, propustiti šansu za bolji život u Srbiji.

"Već dugo sugeriram Vojislavu Koštunici da bi, u slučaju nadilaženja problema suradnje s Den Haagom, mogli ići naprijed u odnosima državne zajednice s Europskom unijom i Programom Partnerstvo za mir", kazao je Voinovich, dodajući da "narod Srbije i Crne Gore mora odvagnuti da li mu je važniji gospodarski napredak i zapošljavanje, ili pitanje generala Mladića i još trojice generala".

Petorica senatora u četvrtak će se u Podgorici susresti s dužnosnicima Crne Gore.

Pročitajte više