Scheffer: NATO spreman za Irak kad ondje budu legitimne iračke vlasti

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u četvrtak da će taj savez raspravljati o ulasku u Irak kad vlast ondje preuzme legitimna iračka vlada uz podršku Ujedinjenih naroda.

De Hoop Scheffer boravi u Londonu gdje se sastao i s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. Prema riječima glavnog tajnika NATO-a, napetost oko iračkoga rata, koja je podijelila NATO, više ne postoji.

Šef NATO-a naglasio je da odluka o tome hoće li 19-člani savez ući u Irak još daleko te da je NATO-ov prioritet i dalje širenje operacije u Afganistanu.

"(Bude li) prijenosa suvereniteta, bude li postojala legitimna iračka vlada s podrškom Ujedinjenih naroda, ako ta legitimna iračka vlada... (zamoli) NATO da preuzme važniju ulogu, vjerujem da će saveznici moći konstruktivno raspravljati o toj mogućnosti", rekao je Scheffer. "Ali još nismo dotle došli", dodao je.

Poljski ministar obrane Jerzy Szmajdzinski rekao je u Bruxellesu da nekoliko članica NATO-a vjeruje kako bi savez od 1. srpnja, kad bi Iračani rebali preuzeti suverenitet, morao preuzeti 9000 poljskih vojnika u središnjem i južnom dijelu Iraka i "možda" i južnu zonu u kojoj su snage pod britanskim zapovjedništvom.

Pročitajte više