Scheffer: Pet tjedana za uhićenje Karadžića i Mladića

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer dao je u petak vlastima u Bosni i Hercegovini rok od pet tjedana za uhićenje najtraženijih ratnih zločinaca ukoliko žele da njihova zemlja na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Istanbulu dobije poziv za priključenje programu "Partnerstvo za mir".

"NATO podupire ambicije BiH za priključenje euroatlantskim integracijama no i NATO i Europska unija traže isto kada je rječ o osobama optuženima za ratne zločine", kazao je de Hoop Scheffer u Sarajevu nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH.

Glavni tajnik NATO-a u Sarajevo je doputovao u pratnji predstavnika svih zemalja-članica Vijeća Sjeveroatlantskog saveza (NAC) kako bi s dužnosnicima BiH, uoči summita u Istanbulu, razmotrio dosadašnji tijek obrambenih reformi i ispunjavanje ostalih uvjeta za primanje u "Partnerstvo za mir".

Politički uvjeti postavljeni u slučaju BiH su ponajprije uhićenje najtraženijih ratnih zločinaca: Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

De Hoop Scheffer je kazao kako je NATO "zbunjen" činjenicom da oni nisu uhićeni tijekom devet godina otkako je protiv njih podignuta optužnica. Istaknuo je da to ostaje glavnom zaprekom daljeg približavanja BiH NATO-u.

"Ukoliko se u idućih pet tjedana ne dogodi nešto veoma značajno, izgledi BiH za primanje u Partnerstvo za mir bit će veoma tanki, gotovo ravni nuli", kazao je de Hoop Scheffer.

On je istodobno iznio ocjenu kako se za pet tjedana, koliko ih je ostalo do summita u Istanbulu, "dosta toga može učiniti".

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić kazao je kako u cjelosti podupire redoslijed poteza koje je postavio NATO-a. Istaknuo je da nema smisla razmišljati o "Partnerstvu za mir" sve dok su Karadžić i Mladić na slobodi.

Tihić je istodobno kazao da je odgovornost za uhićenje ove dvojice u prvome redu na vlastima Republike Srpske.

"Želim vjerovati kako će vlasti Republike Srpske u idućih pet tjedana pokazati opredjeljenje za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", kazao je Tihić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje i srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac kazao je kako vjeruje da će se uskoro nešto promijeniti.

"U Republici Srpskoj se mijenja klima... Ministarstvo unutarnjih poslova RS je sada aktivnije a i na razini BiH funkcionirat će Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja će imati snage zadužene za privođenje ratnih zločinaca", kazao je Paravac.

Glavni tajnik NATO-a tijekom boravka u Sarajevu održao je govor u Parlamentu BiH ponovivši pritom zahtjev za privođenje osumnjičenih za ratne zločine ali i opredijeljenost Saveza da ostane prisutan u BiH i nakon što snage Europske unije preuzmu sadašnju mirovnu misiju SFOR-a.

Pročitajte više