Scheffer: Zapad ne može ignorirati nove prijetnje

NATO se mora pozabaviti novim prijetnjama sigurnosti prije nego se one pojave na njegovom pragu, upozorio je u nedjelju glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer uoči dvodnevnog summita NATO-a u Istanbulu.

Scheffer je upozorio da Zapad ne bi smio biti ravnodušan prema nesigurnosti u Afganistanu, gdje NATO ima 6.500 ljudi, te nasilju koje hara poslijeratnim Irakom.

"Ako ne budemo rješavali probleme ondje gdje se oni pojave, oni će se pojaviti na našem pragu", rekao je glavni tajnik NATO-a u razgovoru za talijanski dnevnik Il Sole 24 Ore.

"Cijela međunarodna zajednica, ne samo NATO, ne može si dopustiti da Afganistan ponovno postane utočište terorizma", rekao je.

"Isto vrijedi i za Irak, koji ne smije planuti uslijed opće ravnodušnosti. Cijela regija bi se destabilizirala", upozorio je.

Scheffer je kazao kako očekuje da će NATO tijekom sutrašnjih rasprava "jasno signalizirati spremnost za povećanjem potpore suverenoj iračkoj vladi".

Vijeće NATO-a (veleposlanici) odlučilo je u subotu da će NATO pomoći privremenoj iračkoj vladi u obuci iračkih snaga sigurnosti.

Odluku u Istanbulu moraju potvrditi šefovi država ili vlada članica Saveza.

Pročitajte više