Scholz prvi put u SAD-u od početka rata, sastaje se s Bidenom u Bijeloj kući

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz trebao bi danas imati privatni razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući zbog zabrinutosti da bi Kina mogla početi slati oružje u Rusiju, piše AP.

Scholz je jučer otišao u Washington, a uskoro bi se trebao sastati s Bidenom. U SAD je došao bez pompe, a on i Biden neće imati zajedničku konferenciju za medije. 

Ovo je prvi posjet njemačkog kancelara SAD-u otkako je Rusija napala Ukrajinu. Scholz i Biden vjerojatno će raspravljati o tome kako najbolje nastaviti podržavati ukrajinske ratne napore, ali i o Kini.

Zabrinutost zbog Kine

Njemački kancelar jučer je pozvao Kinu da iskoristi svoj utjecaj u Moskvi i pritisne Rusiju na povlačenje trupa iz Ukrajine, a ne da Rusiju opskrbi oružjem.

Glasnogovornik Nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby rekao je jučer da SAD ne vidi naznake da je Peking donio odluku o slanju oružja u Rusiju, ali da bi takav potez mogao učiniti ako rat u Ukrajini još potraje.

To bi također moglo izazvati trzavice između Njemačke i SAD-a zbog različitih stavova o Kini. Kina je najveći trgovački partner Njemačke, a ako SAD nametne sankcije Kini u slučaju slanja oružja Rusiji, to bi moglo uzrokovati probleme Berlinu.

 

Pročitajte više