Schroeder dobio potporu za reformu zdravstva

NJEMAČKI parlament odobrio je u petak prijedloge za reformu zdravstva i ublažavanje pravila zaštite na radu nakon što je kancelar Gerhard Schroeder upozorio da bi mogla pasti vlada ako ga koalicija ne podrži.

Nakon nekoliko mjeseci teških pregovora o planovima za oživljavanje stagnirajućeg njemačkog gospodarstva, Schroeder je dobio potporu za reformu zdravstva koja bi trebala sačuvati milijarde eura prisiljavajući pacijente da više plaćaju za lijekove i liječenje.

"Vrlo sam zadovoljan", rekao je Schroeder za Reuters. Njegova koalicija Socijaldemokrata i zelenih osigurala je svoju vlastitu većinu.

Kancelar je ranije rekao na sastanku svoje Socijaldemokratske stranke (SPD) da bi vlada mogla pasti ako pobunjenici u njezinim redovima prisile koaliciju lijevog centra da se osloni na pomoć oporbe kod usvajanja prijedloga zakona o reformi zdravstva, kazali su stranački dužnosnici.

Gotovo je sigurno da će taj prijedlog zakona, koji uključuje planove da pacijenti plaćaju za lijekove koji ne idu na recept i liječenja u toplicama, proći sva čitanja jer je unaprijed dogovoren s oporbenim konzervativcima.

Pročitajte više