Schroeder gubi na popularnosti

ČETIRI mjeseca nakon parlamentarnih izbora dvije trećine Nijemaca ne vjeruje da je kancelar Gerhard Schroeder sposoban voditi zemlju,o proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja što ga je po nalogu tjednika Stern i privatne TV postaje RTL obavio institut Forsa.

Tako 69 posto svih ispitanika procjenjuje Schroeerovu sposobnost da ´upravlja sudbinom zemlje´ ´malom´ ili ´ne pretjerano velikom´. Samo 28 posto ispitanih ima povjerenja u sposobnost vladajuće garniture.

U međuvremenu su i katastrofalni porazi koje je u saveznim pokrajinama Donja Saska i Hessen pretrpjela Schroederova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) utjecali na raspoloženje u čitavoj zemlji. Tako bi, da se slijedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, samo 27 posto ispitanih glasalo za SPD što je 13 posto manje nego na izborima u rujnu. Demokršćanska Unija CDU/CSU bi na ponovljenim izborima sa 49 posto gotovo osvojila apsolutnu većinu dok bi stranka Zelenih i Liberali sa 11, odnosno 7 posto osvojili približno isti broj glasova kao i na izborma u rujnu.

Drastičan pad popularnosti vladajuće stranke, kakav u njemačkoj poslijeratnoj povijesti dosad nije zabilježen, povezuje se s lošom gospodarskom situacijom u zemlji i rekordno visokim brojem nezaposlenih.

Pročitajte više