Schroeder i Berlusconi neće odustati od glasačkih prava

ČELNICI Italije i Njemačke izjavili su u nedjelju da neće popustiti u pregovorima o glasačkim pravima u proširenoj Europskoj uniji, ključnom pitanju koje koči usuglašavanje europskog ustava.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je da se s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, predsjedavajućim EU-om, suglasio da neće prihvatiti zahtjeve Španjolske i Poljske.

"Osobno mi je vrlo drago što talijansko predsjedništvo EU pitanje glasačkih prava vidi kao i Njemačka, odnosno da smatra da se mora ostati pri rješenju koje je dogovorila Konvencija o budućnosti Europe", rekao je Schroeder nakon sastanka s Berlusconijem.

"To je pitanje u kojem nećemo popustiti", naglasio je.

Europski čelnici sastaju se idućeg tjedna u Bruxellesu kako bi pokušali finalizirati ustav, koji bi trebao osigurati učinkovito funkcioniranje Unije nakon proširenja na 25 članica.

Dogovor blokiraju Španjolska i Poljska inzistiranjem na pravima predviđenim Sporazumom iz Nice iz 2000., koji im daje gotovo isti broj glasova kao i Francuskoj i Njemačkoj iako od njih imaju mnogo manje stanovnika.

Talijanski premijer rekao je kako bi bilo bolje cijelu stvar odgoditi nego pristati na nepovoljno rješenje.

"Bila bi velika pogreška inzistirati na dogovoru pod svaku cijenu koji ne bi jamčio da će europske institucije biti sposobne donositi odluke i funkcionirati kako bismo željeli", rekao je.

Berlusconi je nakon sastanka sa Schroederom kazao kako je nešto optimističniji glede ishoda pregovora o ustavu nego dan ranije.

"Rekao bih da je nakon današnjeg sastanka optimizam koji sam jučer procijenio na 50 posto nešto porastao i da su izgledi 55:45 u korist dogovora", rekao je.

Drugo važno pitanje koje koči dogovor o europskom ustavu pitanje je sastava Europske komisije u proširenoj Uniji, a rješenje se još ni ne naslućuje.

Male zemlje protive se, naime, ograničavanju broja povjerenika s pravom glasa na 15 umjesto na 25 strahujući da će velike zemlje poput Francuske i Njemačke dobiti prevelike ovlasti.

Pročitajte više