Schroeder na udaru kritika zbog Kine

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder našao se na udaru kritika koalicijskog partnera Zelenih zbog svoje politike prema Kini, a nekoliko vodećih političara Zelenih izrazilo je, kako u ponedjeljak prenose njemački mediji, zabrinutost zbog zauzimanja kancelara Schroedera, koji se do srijede nalazi u posjetu Pekingu, za ukidanje embarga Europske unije na izvoz oružja u Kinu.

Članica predsjedništva Zelenih Christa Nickels predbacila je Schroederu da svojim zauzimanjem za ukidanje embarga negira odluku njemačkog parlamenta, koji je prije nekoliko tjedana jasno odredio uvjete za ukidanje embarga Kini. Nickels smatra da ponašanje vlade prema Kini koje je prije svega gospodarski motivirano, šteti ugledu Njemačke u inozemstvu.

Zamjenik predsjednika zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Christian Stroebele zaključio je da stanje glede ljudskih prava u Kini još uvijek ne dopušta skidanje embarga na izvoz oružja. Embergo je uveden nakon krvavog gušenja pobune na pekinškom Trgu nebeskog mira 1989.

Njemački kancelar Schroeder potvrdio je prije odlaska u Kinu još jednom da se ne slaže s daljnjim održanjem embarga koji po njegovom mišljenju "više nije u skladu s vremenom".

Cilj trodnevnog posjeta Kini je prije svega produbljavanje gospodarskih odnosa između dviju zemlja tako da je u tu svrhu sa Schroederom u Kinu otputovalo i 43 predstavnika njemačkog gospodarstva. Njemačka prije svega očekuje nastavak gradnje prestižnog projekta željeznice Transrapid koji gradi konzorcij na čelu sa Siemensom.

Ukidanje embarga na izvoz oružja u Kinu bi prije svega pogodovalo njemačkoj strojarskoj industriji koja proizvodi motore za kineska vojna plovila.

Foto: FAH

Pročitajte više