Schroeder: Njemačka podupire ulazak RH u EU

NJEMAČKA podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i smatra da je Hrvatska postala oslonac stabilnosti u regiji, kazao je u četvrtak u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Schroeder, koji je u četvrtak doputovao u jednodnevni radni posjet Hrvatskoj, prvi je njemački kancelar koji je posjetio Hrvatsku od proglašenja njezine nezavisnosti.

"Pod vodstvom premijera Račana ova je zemlja postala oslanac stabilnosti u ovoj regiji, a to je izuzetno važno ne samo za Hrvatsku, već i za širu regiju i za Europu", kazao je njemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s Račanom.

"U razgovoru s premijerom Račanom ali i u razgovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem jedna se stvar pokazala jasnom: ova zemlja se smatra dijelom Europe i to je nešto što Njemačka u cjelosti podržava", nastavio je Schroeder dodajući kako Berlin u potpunosti razumije hrvatska nastojanja vezana uz ubrzano približavanje Zagreba Europskoj uniji.

"To razumijemo, podržavamo i smatramo da je vrijeme zrelo za to, jer je Hrvatska učinila veliki pomak u usporedbi s drugim zemljama u ovoj regiji", istaknuo je izražavajući nadu da će se pomak koji je Hrvatska učinila pozitivno izraziti na mišljenje Europske komisije početkom travnja sljedeće godine.

"Mi znamo naše zadaće i što moramo učiniti na putu u EU i očekujemo da će to naši prijatelji znati valorizirati", kazao je sa svoje strane Račan, izražavajući optimizam u vezi datuma ulaska Hrvatske u EU. Hrvatski je premijer zahvalio Njemačkoj na podršci u ostvarivanju hrvatskih strateških ciljeva, ističući da su "stavovi i podrška naših prijatelja u Njemačkoj izuzetno važni za nas, na našem putu u EU".

Dvojica premijera razgovarala su o bilateralnim odnosima, međunarodnoj problematici i europskoj politici. I Schroeder i Račan istaknuli su izrazito dobre odnose Berlina i Zagreba na svim razinama. Obje zemlje, složili su se, nalaze se u periodu tranzicije i provođenja reformi, koje su, kako su kazali, nepopularne upravo zbog toga što učinci reformi nisu odmah vidljivi.

Odgovarajući na pitanje novinara može li Hrvatska započeti pregovore o članstvu u EU prije nego što Haškome sudu izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu, Schroeder je ocijenio kako se ta dva pitanja trebaju odvojiti.

"S jedne strane ne postoje dvojbe oko toga da Hrvatska surađuje s Haškim tribunalom, a s druge strane treba istaknuti da ne možete izručiti nekoga koga nemate, tko nije tu i tu bi trebalo pokazati veće razumijevanje", rekao je Schroeder.

Oba premijera odbacila su navode novinara da je posjet njemačkog kancelara vezan uz predstojeće izbore u Hrvatskoj, ističući da je datum Schroederova dolaska u Zagreb dogovoren prije nego što je određen datum izbora u Hrvatskoj. Njemački kancelar ipak nije skrivao svoja stajališta.

"Mislim da bi u interesu ove zemlje, u interesu hrvatsko-njemačkih odnosa te i u interesu Europe bilo da se prepozna značaj ove uspješne politike, politike otvaranja zemlje i politike reformi za koju se zalaže premijer Račan", kazao je njemački kancelar.

"Ipak mogu dati do znanja za koga moje srce kuca", zaključio je, napominjući da će rezultati izbora biti pokazatelji suverene volje hrvatskog naroda.

Schroeder i Račan bit će tijekom poslijepodneva nazočni otvaranju Njemačko-hrvatske trgovinske komore, koja bi, kako je kazao njemački kancelar, trebala još više poboljšati dobre gospodarske odnose dviju zemalja.

Pročitajte više