Schroeder otkazao planirani godišnji odmor u Italiji

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder otkazao je, zbog napetosti u odnosima između Berlina i Rima, svoj planirani godišnji odmor u Italiji, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Bela Anda.

Schroeder će umjesto toga odmor s obitelji provesti kod kuće u Hannoveru, kazao je Anda objasnivši da Schroeder nije svoju obitelji više htio opterećivati "daljim spekulacijama" oko mjesta godišnjeg odmora.

Schroeder, kako je nadalje priopćeno, smatra da u sjeni dosadašnjih zbivanja odmor u Italiji ne bi jamčio potpuno opuštanje i zajedništvo obitelji.

Otkazivanje odmora u Italiji povezano je s nedavnim izjavama talijanskog državnog tajnika za turizam i prvaka Sjeverne lige Stefana Stefanija koji je sve njemačke turiste paušalno nazvao "bezobličnim plavokosim nacionalistima" što "pijani od vlastite arogancije opsjedaju talijansku obalu".

Njemački kancelar je nakon toga zaprijetio da će, ako Stefanijeva izjava ostane bez posljedica i oštre reakcije talijanske Vlade otkazati svoj godišnji odmor koji tradicionalno provodi u Italiji.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily je prije tog zatražio Stefanijevu ostavku.

Talijanski ministar vanjskih poslova Frattini je izrazio žaljenje zbog Schroederove odluke ali je istodobno zaključio da ovaj slučaj "nije političke prirode".

Schroeder je zajedno sa suprugom Doris Schroeder Koepf i njezinom kćerkom iz prvog braka planirao krajem srpnja na dva tjedna otputovati na talijanski dio Jadrana. Ondje je trebao biti gost svoga prijatelja, talijanskog umjetnika Brune Brunija. Bruni je u izjavi za talijanski tisak izjavio da mu je Schroeder svoju odluku obrazložio riječima da "sve ima svoje granice".

Nijemci s 50 milijuna noćenja i gotovo 7 milijardi eura prometa čine najveću skupinu stranih turista u Italiji.

Pročitajte više