Schroeder podržao početak pregovora BiH i EU o SSP-u

Njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji u utorak boravi u službenom posjetu Sarajevu, podržao je početak pregovora Europske unije i Bosne i Hercegovine o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Schoreder, naime, smatra da je BiH napredovala u suradnji s Haškim sudom i provedbi reformi u zemlji.

Na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s bosanskohercegovačkim premijerom Adnanom Terzićem njemački je kancelar vlastima u Sarajevu ponudio pomoć njemačkih stručnjaka u izradi modernog Ustava BiH.

"Imamo iskustva na tom planu jer smo federalna država, ali se ne želimo nametati, jednostavno nudimo pomoć Vijeću ministara BiH ako je to potrebno", izjavio je Schroeder. Schroeder je objasnio kako bi njemačka pomoć u izradi Ustava bila stručna i savjetodavna.

Terzić je u svom izlaganju naglasio da Schroederov posjet šalje "jasan signal da BiH pripada Europi".

Schroeder će se tijekom dana sastati sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Paddyjem Ashdownom, te sa članovima Predsjedništva BiH. Osim toga, kako je službeno najavljeno, Schroeder će posjetiti i njemačke vojnike u sastavu EUFOR-a smještene u Rajlovcu kod Sarajeva gdje je planiran i njegov susret sa zapovjednikom EUFOR-a Davidom Leakeyem.

Pročitajte više