Schroeder predlaže reformu prekoatlantskih odnosa

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je u subotu u Muenchenu na konferenciji o sigurnosti predložio osnivanje odbora neovisnih stručnjaka za dubinsku reformu prekoatlantskih odnosa.

Schroeder je u govoru, kojeg je zbog njegove gripe pročitao njegov ministar obrane Peter Struck, ocijenio da se Europljani i Amerikanci "moraju prilagoditi izazovima i promijenjenim uvjetima" današnjeg svijeta.

"Vlade Europske unije i Sjedinjenih država moraju osnovati odbor visokih neovisnih stručnjaka s obje strane Atlantika koji bi pridonio tom rješenju", rekao je.

"Ta skupina bi trebala podastrijeti izvješće šefovima država i vlada NATO-a do početka 2006. Na temelju tih analiza i ideja mogli bi se donijeti neophodni zaključci", predložio je kancelar.

Schroeder je pozvao američku administraciju da podrži europske diplomatske pokušaje u rješenju spora oko iranskog nuklearnog programa.

"Treba nadvladati masovnu izolaciju Irana. Iran će trajno odustati od svog nuklearnog programa samo ako njegovi legitimni sigurnosni i gospodarski interesi budu zajamčeni", drži njemački kancelar.

"Biti će potrebno s našim američkim partnerom i u dijalogu s regijom dugoročno razviti solidne sigurnosne strukture za područje Zaljeva", dodao je.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više