Schroeder u Moskvi pozdravio uspjeh ruskih reformi

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder, koji je u četvrtak doputovao u dvodnevni posjet Rusiji, pozdravio je u Kremlju "uspjeh reformi" koje je u Rusiji počeo provoditi predsjednik Vladimir Putin i koje su, kako je rekao, vratile "povjerenje" poslovnim krugovima.

Dvije su strane potvrdile da žele proširiti suradnju na energetskom, napose u plinskom sektoru, s najavljenom suradnjom između Gazproma, ruske tvrtke koja je najveći proizvođač plina u svijetu, i EON-a, najvećeg energetskog poduzeća u Njemačkoj.

Dva dana uoči Schroederova dolaska u Rusiju službeni predstavnik kancelarova ureda izjavio je da njemačka vlada s "iznimnom pozornošću" prati događaje u naftnom orijašu Jukosu nad kojim je u srijedu pokrenuta ovrha radi naplate poreznog duga od 3,4 milijarde dolara.

"Gospodarske veze između naših dviju zemalja imaju posebnu dinamiku", istaknuo je njemački kancelar koji je zatim s Putinom sudjelovao na njemačko-ruskom gospodarskom forumu na kojemu se svake godine okupljaju poduzetnici iz dviju zemalja.

Putin je pak istaknuo da je Njemačka i dalje "najveći trgovinski i gospodarski partner" Rusije i "glavni čimbenik na ruskom tržištu glede ulaganja".

Moskva i Berlin najavili su jačanje trgovinskih veza na energetskom polju.

Putin i Schroeder "pozdravili su želju Gazproma i EON-a da surađuju kroz zajednička poduzeća" u proizvodnji zemnog plina, izgradnji naftovoda u Baltičkom moru, razvoju infrastrukture radi dopreme ruskog plina u Njemačku i Europu, ili pak u izradi zajedničkih projekata za elektrane za europsko tržište, ističe se u priopćenju Kremlja.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više