Schroeder u Turskoj

NJEMAČKA Vlada podržava Tursku na njezinom putu ka Europskoj uniji, izjavio je njemački kancelar Gerhard Schroeder na početku dvodnevnog posjeta Turskoj.

Schroeder je za vrijeme razgovora s turskim premijerom Tajipom Erdoganom u Ankari izjavio kako Turska ima "dobre izglede" za skorašnji početak pregovora s Europskom unijom, prenose njemački mediji. On je dodao da Turska može računati s njemačkom potporom u tim nastojanjima.

Njemački kancelar je svoje domaćine istovremeno pozvao na daljnje provođenje reformi jer će jedino u tom slučaju EU krajem godine pristati na razgovore. Schroeder je također pohvalio pozitivnu ulogu Turske u rješavanju ciparske krize. Erdogan je izjavio da očekuje početak pregovora ali da "ne gaji iluzije" oko termina ulaska Turske u EU.

Posjet Schroedera je prvi službeni posjet jednog njemačkog kancelara nakon 11 godina. Predvodnica njemačke oporbe, predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel je prilikom prošlotjednog posjeta Turskoj odbacila mogućnost ulaska ove zemlje u EU. Ona je umjesto toga Turskoj ponudila "privilegiranu suradnju" s EU-om što je turska strana odbila.

Najnovija isptivanja javnog mišljenja u Njemačkoj pokazuju da oporba ne uživa podršku većine glede politike prema Turskoj. Iz ispitivanja što ga je za tjednik Der Spiegel proveo institut Infratest proizlazi da 54 posto građana podržava ulazak Turske u Europsku uniju dok je samo 37 posto izričito protiv.

Političari vladajuće koalicije optužuju demokršćansku oporbu da "emocionaliziranjem" pitanja ulaska Turske pokušavaju mobilizirati desne birače na predstojećim izborima za europske institucije.

(Hina) xnkre ysb

Pročitajte više