SCHROEDER ZA DRUGU REZOLUCIJU UN-A O IRAKU

Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je u utorak da se zalaže za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Iraku, suprotno prijedlozima njemačkih diplomata prema kojima novo glasovanje nije potrebno.

´Vjerojatno je da će europski partneri i drugi raditi na donošenju nove odluke i mislim da je to mudro´, rekao je Schroeder novinarima.

Schroeder ostaje kod svojeg stajališta da Njemačka neće sudjelovati u vojnom napadu na Irak, no ostavio je otvorenom mogućnost glasovanja Berlina u raspravi Vijeća sigurnosti o korištenju sile.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekao je nedavno da bi rezolucija VS UN-a donesena prošle godine, kako bi se izvršio pritisak na Bagdad da primi inspektore, mogla biti dovoljna za vojni napad.

Njemačka je od 1. siječnja članica Vijeća sigurnosti s dvogodišnjim mandatom. Neki analitičari smatraju da bi Njemačkoj stoga moglo odgovorati izbjegavanje novog glasovanja u Vijeću sigurnosti kako zbog Iraka ne bi došlo do novih napetosti u vladajućoj koaliciji.

Pročitajte više