Schroederov posjet RH prilika za pregled bilateralnih odnosa

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder doputovat će 30. listopada u jednodnevni radni posjet Zagrebu, što je prvi posjet jednog njemačkog kancelara Hrvatskoj od proglašenja njezine neovisnosti, te prilika za pregled bilateralnih odnosa koje obje strane ocjenjuju dobrim.

Njemački će kancelar u Zagrebu razgovarati s hrvatskim premijerom Ivicom Račan, predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, a zajedno s Račanom bit će nazočan i otvaranju njemačko-hrvatske trgovačke komore.

Glavne teme razgovora koje će Schroeder voditi s hrvatskim dužnosnicima bit će bilateralni odnosi, stanje u regiji, međunarodna sigurnost, Irak i reforme UN-a.

Važna tema sastanaka svakako će biti i put Hrvatske prema euro-atlantskim integracijama. Njemačka i Hrvatska već godinama održavaju dobre odnose na svim razinama, a Berlin pruža i veliku podršku Zagrebu na ispunjenju strateških ciljeva hrvatske vanjske politike - na ulasku u EU i NATO.

Uz dobre političke odnose, dvije zemlje održavaju i dobre odnose u području gospodarstva. Njemačka je drugi trgovinski partner Hrvatske, te drugi najveći ulagač u Hrvatsku. Ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatsku iznose 1,7 milijardi dolara, što čini 24 posto ukupnih stranih ulaganja u RH.

Schroeder će prije Hrvatske, 29. listopada posjetiti Slovačku te Srbiju i Crnu Goru, kako bi, prema najavi njemačke vlade, "produbio političke i gospodarske odnose" sa sve tri zemlje.

Pročitajte više