Schroederov SPD izgubio većinu u Schleswig-Holsteinu

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kancelara Gerharda Schroedera izgubila je nakon 17 godina većinu u parlamentu savezne pokrajine SchleswigHolstein, a prema procjenama državnih TV postaja ARD i ZDF Kršćansko demokratska unija (CDU) osvojila je najveći broj glasova na lokalnim izborima održanim u nedjelju.

Prema procjenama TV postaja, CDU je osvojio 40,2 posto, što je pet posto više nego na posljednjim izborma, dok je SPD osvojio 38,5 posto glasova.

Dosadašnji koalicijski partner SPD-am, stranka Zelenih osvojila je 6,3 posto, dok je mogući partner demokršćana Slobodna demokratska stranka (FDP) osvojila 6,7 posto. U parlament u Kielu će ući i Južnošlezviška udruga birača (SSW), koja predstavlja dansku manjinu u najsjevernijoj njemačkoj saveznoj pokrajini, i koja zbog klauzule o nacionalnim manjinama ne mora prijeći izborni prag od pet posto.

Ulazak u parlament zbog osvojenih tri posto nije ostvarila desna radikalna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD).

Zbog tijesnog izbornog ishoda još nije jasno tko će sljedećih pet godina vladati Schleswig-Holsteinom. Zasad je najizglednija koalicijska demokršćansko-liberalna vlada na čelu s predstavnikom CDU-a Peterom Harryjem Carstensenom. Isto je tako moguć i nastavak rada socijaldemokratsko-zelene vlade premijerke Heide Simonis (SPD) koju bi podržala stranka SSW.

Pobjeda CDU-a predstavlja iznenađenje zbog velike osobne popularnosti koju dosadašnja socijaldemokratska premijerka Simonis uživa među građanima.

Promatrači procjenjuju da bi ovi izbori mogli utjecati i na predstojeće lokalne izbore u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Ako SPD i u ovoj saveznoj pokrajini prvi put nakon Drugog svjetskog rata izgubi većinu, savezne pokrajine u kojima je na vlasti demokršćansko liberalna oporba raspolagala bi apsolutnom većinom u gornjem domu parlamenta Bundesratu čime bi joj bila omogućena blokada svih zakona koje donosi vlada Gerharda Schroedera. U tom slučaju bi, kako se procjenjuje, kancelar Schroeder bio prisiljen raspustiti vladu te raspisati prijevremene izbore.

(Hina) xnkre ydv

Pročitajte više