Schuessel podupire ulazak Hrvatske u EU

AUSTRIJA podržava hrvatsku želju da uđe u Europsku uniju i na tom putu joj je spremna pružiti svaku pomoć, izjavio je u petak u Beču austrijski kancelar Wolfgang Schuessel nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

´Iznimno mi je drago što je premijer Račan u sklopu svoje europske turneje uoči podnošenja zahtjeva za članstvo u EU upravo posjetio Austriju, koja podržava želju Hrvatske za ulazak u EU i spremna joj je pružiti svaku moguću pomoć na tom putu´, izjavio je austrijski kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Upitan može li podjela unutar EU-a oko iračke krize utjecati na proširenja i samim tim otežati put Hrvatske, Schuessel je odgovorio jasnim ´ne´. ´U EU postoji utvrđeni dnevni red i politički ciljevi, na čiju provedbu ne može utjecati iračka kriza. Bilo bi vrlo čudno kada bi Sadam Husein mogao utjecati na EU i njezine ciljeve´, rekao je Schuessel.

Hrvatski je premijer izrazio zadovoljstvo podrškom dobivenom u Beču. ´Vidimo da našim austrijskim prijateljima ne moramo objašnjavati rezultate koje Hrvatska postiže na političkom i makroekonomskom planu kao stabilna zemlja u još uvijek nestabilnoj regiji´, rekao je Račan.

´Upravo zbog prijateljskih odnosa i visokog razumijevanja između dvije zemlje, važna nam je podrška Austrije u našoj ambiciji da uđemo u EU´, dodao je hrvatski premijer.

Hrvatski premijer, koji je u petak doputovao u jednodnevni radni posjet Austriji, razgovarao i s predsjednikom Thomas Klestilom, koji je također podržao europske ambicije Hrvatske.

Beč je posljednja etapa europske turneje premijera Račana, predsjednika Stipe Mesića. Ministra vanjskih poslova Tonina Picule i ministra za europske integracije Nevena Mimice, uoči podnošenja službenog zahtjeva za članstvo u EU.

Hrvatska vlada u četvrtak je i formalno donijela odluku o predaji zahtjeva 21. veljače u Ateni. Premijer Račan predat će zahtjev grčkom kolegi Costasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća.

Pročitajte više