Schwarzenegger odbio pomilovati Stanleyja Williamsa

KALIFORNIJSKI guverner Arnold Schwarzenegger je odbio pomilovati Stanleyja "Tookieja" Williamsa, osuđenog na smrtnu kaznu, te će se njegovo pogubljenje održati kao što je bilo predviđeno, u noći s ponedjeljka na utorak po mjesnom vremenu.

"Odluke o pomilovanju nisu nikada jednostavne, pa niti ova ne čini iznimku. Nakon što sam proučio dokaze, istražio povijesne okolnosti, saslušao argumente i razmotrio posljedice, nisam našao niti jednog razloga da odobrim pomilovanje", istakao je Schwarzenegger u svom priopćenju.

"Tookie" je 1971. godine osnovao uličnu bandu u Los Angelesu, a 1981. godine je zbog ubojstva četiri osobe osuđen na smrtnu kaznu.

Zbog kontroverze povezane uz Stanleya Williamsa koji se u zatvoru preobratio i postao aktivist protiv nasilja, napisao nekoliko knjiga za djecu, te je čak i nominiran za Nobelovu nagradu za mir, afera "Tookie" vrlo je osjetljivo pitanje.

Za Williamsa (51), koji je od početka tvrdio da je nevin, već se nekoliko tjedana zalažu organizacije za ljudska prava kao što je Amnesty International, vjerski leader Jesse Jackson i zvijezde kao što su reper Snoop Dogg, Bianca Jagger i Oscarom nagrađeni glumac Jamie Foxx.

Williams bi trebao biti pogubljen u utorak u 9 sati i 1 minutu po srednjoeuropskom vremenu, smrtonosnom injekcijom u zatvoru San Quentin nedaleko San Francisca, gdje je proveo gotovo polovicu svog života.

Pročitajte više