Schwarzenegger odbio pomilovati ubojicu 17-godišnjakinje

GUVERNER Kalifornije Arnold Schwarzenegger odbacio je u petak molbu za pomilovanje osuđenika na smrt, što je peti slučaj da taj bivši glumac nije odobrio pokušaj ubojica da izbjegnu smaknuće.

Michael Morales (46), osuđen zbog silovanja i ubojstva Terri Winchell (17) 1981. godine, trebao bi umrijeti u utorak.

Njegovi odvjetnici zatražili su od Schwarzenegera da pomiluje Moralesa jer je prihvatio krivnju i pokajao se zbog počinjenog zločina.

Osim toga, sudac koji ga je osudio predložio je kalifornijskom guverneru da promijeni kaznu u doživotni zatvor, jer novi dokazu pobuđuju sumnje u svjedočenje ključnih svjedoka.

No, Schwarzeneger je glatko odbio te argumente.

"Ne postoje uvjerljivi dokazi da kazna što ju je odredila porota u ovom slučaju nije primjerena", stoji u njegovoj odbijenici. "Svi žalbeni sudovi potvrdili su odluku porote. Moralesove tvrdnje da se promijenio ne opravdavaju brutalno ubojstvo i silovanje Terri Winchell".

Schwarzenegger je u siječnju odbio pomilovati 76-godišnjeg, ozbiljno bolesnog zatvorenika osuđenog na smrt na električnoj stolici.

U prosincu je njegovo odbijanje pomilovanja Stanleya Tookiea Williamsa, bivšeg vođe kriminalne bande koji se u zatvoru posve promijenio i počeo pisati knjige za djecu, izazvala ogroman interes medija.

Posljednji slučaj da je kalifornijski guverner pomilovao osuđenika na smrt bio je 1967. godine kada je tadašnji guverner Ronald Regan poštedio život mentalno bolesnom ubojici.

Pročitajte više