Schwarzenegger protiv istospolnih brakova u San Franciscu

KALIFORNIJSKI guverner Arnold Schwarzenegger, uključivši se u bitku između zagovornika i protivnika homoseksualnih brakova, koja se premješta na razinu države Kalifornije, objavio je da je sklapanje istospolnih brakova u San Franciscu protuzakonito.

Schwarzenegger je na svojoj Internet stranici objavio da dozvole za brak koje izdaje San Francisco ne zadovoljavaju zakonske standarde.

Gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom zapovijedio je svojim službenicima prošloga tjedna da s dozvola za brak uklone nazive "nevjesta" i "ženiki" te počnu vjenčavati istospolne parove kako ne bi kršišili ustavnu zabranu o spolnoj diskriminaciji.

Kalifornijski zakon jasno određuje brak kao zajednicu muškarca i žene.

Koristeći ovaj čin građanskog neposluha gradonačelnika San Francisca do sada se u američkoj neslužbenoj homoseksualnoj prijestolnici vjenčalo skoro 3.000 homoseksualaca i lezbijki iz svih dijelova Amerike kao i iz Europe.

San Francisco je u četvrtak tužio državu Kaliforniju dovodeći u pitanje zakon te države koji brani istospolni brak argumentirajući da se njime krši kalifornijski ustav koji brani diskriminaciju.

Grad time želi pravni spor prebaciti na ustavno pitanje diskriminacije i odgoditi odluku sudova na kojima su dvije konzervativne skupine već zatražile da se prekine vjenčavanje homoseksualaca. Protivnici najnovije prakse San Francisca su u svojim tužbama ograničili problem na pitanje krši li grad kalifornijski zakon koji brani istospolne brakove.

Kalifornija je prije četiri godine velikom većinom donijela zakon kojim kaže da je jedino brak između muškarca i žene važeći te da neće priznati istospolne brakove zaključene izvan te države.

Schwarzenegger je rekao da će državni tužitelj, koji je do sada šutio o tom problemu, braniti ustavnost kalifornijskog zakona protiv kojega je San Francisco podnio tužbu.

Pitanje istospolnih brakova najnovijim razvojem događaja postaje jedno od važnih pitanja izbora za američkog predsjednika u studenome 2004.

Američki predsjednik George W. Bush je u srijedu rekao da je zabrinut onime što se događa u San Franciscu i ponovio svoje uvjerenje da je brak zajednica muškarca i žene.

Skoro dvije trećine Amerikanaca ne misli da bi istospolne brakove trebalo zakonski priznati, pokazalo je najnovije istraživanje javnoga mišljenja USA Today/CNN/Gallup.

Pročitajte više