Schwarz-Schilling ne dopušta izdvajanje Srebrenice iz RS

URED visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) neće dozvoliti provođenje nedavno usvojene Rezolucije o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske, izvještava srpski B92.

U pitanje statusa Srebrenice o kojem se ovih dana žustro raspravlja u BiH umiješao se i visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schwarz-Schilling. Najavio je poduzimanje snažnih mjera u slučaju da vodstvo te općine počne provoditi prošlotjednu Rezoluciju o Srebrenici.

"Rezolucija koju su usvojili bošnjački odbornici predstavlja pravni akt, koji nadilazi odgovornost općine, odnosno ulazi u nadležnost vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Naravno, postoje mogućnosti za akciju definirane i Ustavom i zakonom Republike Srpske. OHR smatra da bi te akcije trebalo poduzeti što je prije moguće." - pojasnio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Član državnog predsjedništva Haris Silajdžić ne slaže se s takvim stavom: "Riječ je, po meni, o legitimnom zahtjevu, nikako neustavnom." - rekao je.

Zahtjev za izdvajanjem Srebrenice iz entiteta Republike Srpske rezultirao je ponovnom idejom o referendumu za izdvajanje tog entiteta iz Bosne i Hercegovine. Srpski pokret nevladinih organizacija Spona najavio je da će u slučaju nastavka pritisaka Federacije povesti inicijativu za raspisivanje referenduma.

Predstavnici Srpskog narodnog pokreta "Izbor je naš" u četvrtak će zastupnicima Narodne skupštine uručiti i službeni zahtjev s 50.000 potpisa građana Republike Srpske za raspisivanje referenduma.

V.Š.
Foto:AFP

Pročitajte više