Schwimmer: Hrvatska je pouzdani europski partner

HRVATSKA je pouzdani europski partner i Vijeću Europe i Europskoj uniji, rekao je bivši glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer, u srijedu, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, povodom predstavljanja Crans Montana Foruma, koji će se održati od 13. do 15. travnja u Zagrebu.

"Hrvatska predstavlja čimbenik stabilnosti i sigurnosti u regiji, njeguje dobrosusjedske odnose sa svim državama u njezinu okružju. To je u njezinu interesu, ali mora biti i u interesu Europske unije", rekao je Schwimmer. Dodao je da je Hrvatska pouzdan partner Europskoj uniji i Vijeću Europe, koje joj je u zajedničkom radu pomoglo da postane zrela za pristup u punopravno članstvo Europske unije.

Schwimmer je izrazio žaljenje što su pristupni pregovori Hrvatske i Europske unije odgođeni. Rekao je da je Hrvatska politički i gospodarski zrela za taj korak i nudi pozitivni gospodarski razvitak, zaštitu ljudskih prava, razvoj demokracije itd.

Izrazio je nadu da će početak pristupnih pregovora biti što je moguće prije. Također je rekao da će Crans Montana Forum u Zagrebu biti poticaj u tom smislu. Na tom međunarodnom skupu razgovarat će se o mnogobrojnim temama, među ostalim, o gospodarskom razvitku, turizmu, stranim investicijama, energetici, prometu, infrastrukturi, tehnologiji, zatim suzbijanju krimanila, korupcije, trgovine ljudima i drugim temama. Očekuje se oko 300 sudionika iz zemalja članica Europske unije, država u regiji, te više arapskih zemalja, koje su izrazile veliko zanimanje za unapređenje gospodarske suradnje i investiranje u Hrvatsku, rekao je bivši glavni tajnik Europskog Vijeća Europe Schwimmer.

Veleposlanik RH u Austriji Zoran Jašić čestitao je Walteru Schwimmeru na dobivenom visokom odličju za zasluge Republike Austrije, koje mu je u utorak na prigodnoj svečanosti uručila austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik. Ona je rekla da je Schwimmer neumorni borac za prava i demokraciju na europskom kontinentu i istaknula njegove velike zasluge za proširenje EU-a.

Pročitajte više