Scotland Yard traži nacističke zločince u Engleskoj

ŠEST godina nakon jedinog britanskog suđenja za nacistički ratni zločin, policija opet istražuje navode da nacistički zločinci žive na teritoriju Velike Britanije.

Scotland Yard je potvrdio da je pokrenuo istragu početkom ove godine, nakon što im je zastupnik Laburističke stranke Andrew Dismore predao spisak sa imenima osumnjičenih za zlodjela.

"Tim ratnim zločincima ne smijemo dopustiti da mirno spavaju, oni moraju znati da će im jednog dana vjerojatno netko pokucati na vrata." - objasnio je Dismore za BBC zašto je potrebno ustrajati na progonu počinitelja zločina koji ne zastarijeva.

Anthony Sawoniuk, Bjelorus koji je živio u Engleskoj, osuđen je 1999. na dvije doživotne kazne zatvora jer je utvrđeno da je ubio 18 Židova u Bjelorusiji u Drugom svjetskom ratu. Do otkrića i suđenja, živio je mirrno i povučeno kao kondukter u Britanskim Željeznicama, a umro je u zatvoru u Norwichu kao 84-godišnjak.

Mnogi Ukrajinci koje su Nijemci unovačili u postrojbe SS-a, dovedeni su poslije rata kao zarobljenici na rad na farmama u Engleskoj.

Z.A.

Pročitajte više