SDP BiH kandidira Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Hina

SOCIJALDEMOKRATSKA partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) kandidira Denisa Bećirovića, sadašnjeg zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima zakazanim za 7. listopada.

Tu odluku u nedjelju su potvrdili sudionici konvencije SDP-a održane u Sarajevu, a na temelju rezultata referenduma među stranačkim članstvom provedenog ovaj tjedan.

O tome hoće li SDP imati kandidata za Predsjedništvo BiH i tko će to biti izjasnilo se nešto više od 30 tisuća članova SDP-a, pri čemu je Bećirović dobio nešto više od 26 tisuća glasova potpore, odnosno 92,71 posto od ukupnog broja onih koji su sudjelovali na referendumu.

Bećirović je zahvalio na ukazanom povjerenju i poručio da kandidaturu prihvaća uz uvjerenje da će na izborima i pobijediti te će djelovati realno s pogledom u budućnost jer je zemlja pred izborom između ponovne balkanizacije i modernizacije.

"U ime obespravljenih i onih kojima je BiH na srcu počinjemo zajednički put k zajedničkoj pobjedi, a to mora biti pobjeda države BiH", kazao je Bećirović.

U SDP-u nemaju ni rezervne domovine ni rezervne zastave, rekao je i parafrazirao: "Tuđe zastave poštujemo, no svoju ne damo i naviše je volimo."

Bećirović je rekao da na napade i uvrede političkih suparnika neće odgovarati, ali hoće na svaki napad na BiH jer neće dopustiti da tu zemlju itko vrijeđa ili ponižava.

"To znaju i moji prijatelji i moji neprijatelji", kazao je i poručio svima dobronamjernim u regiji da u SDP-u imaju partnere, a neprijateljima, odnosno zagovarateljima velikodržavnih projekata, kako će iz te stranke dobiti "odgovor kakav zaslužuju".

"Ova nedjelja je početak kraja vladavine nacionalista"

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ustvrdio je da je nedjelja označila "početak kraja vladavine nacionalista" u BiH.

SDP koji je protekle četiri godine proveo u oporbi nakon teškog poraza na izborima 2014. sada se, tvrdi Nikšić, vraća na političku pozornicu reformiran i "jači nego ikada", uvjeren u pobjedu na listopadskim izborima.

Unatoč nastojanjima da se postigne dogovor o ujedinjenom nastupu lijevog bloka na izborima čiju bi okosnicu uz SDP činila Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, to se nije dogodilo, pa će ljevica imati dva kandidata za državni vrh i to iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda jer je DF ranije prijavio Komšićevu kandidaturu.

Ta činjenica može znatno utjecati na konačni ishod izborne utrke u srazu ljevice s nacionalnim strankama jer Bećirović i Komšić računaju na potporu istog biračkog tijela koje će se ovaj put neminovno podijeliti.

Svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u subotu je odredila i vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA), potpredsjednika stranke Šefika Džaferovića.

Ako se odluči ponovo kandidirati treći najozbiljniji natjecatelj, u utrci za naklonost bošnjačkog biračkog tijela bit će Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Pročitajte više