SDP ĆE ZATRAŽITI SABORSKU RASPRAVU O STAND BY ARANŽMANU S MMF-OM

Predsjednik SDPa Ivica Račan najavio je danas da će Klub zastupnika te stranke u Hrvatskom saboru zatražiti raspravu o stand by aranžmanu Republike Hrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kako bi se razmotrile preuzete obveze i vladine namjere s tim u svezi.

"Treba reći građanima što ih očekuje u iduće dvije godine", naglasio je Račan na konferenciji za novinare napominjući da će im se u zahtjevu za raspravom pridružiti i HSS-ovi zastupnici.

Upozorio je da je aranžmanom s MMF-om Hrvatska preuzela krupne obaveze i da je, među ostalim, predviđena brza privatizacija cjelokupnog državnog portfelja koja bi se, izrazio je bojazan, mogla odvijati na način kao što je to bilo početkom 90-ih.

Podsjetio je da je HDZ dok je bio u oporbi izričito tražio saborsku raspravu o stand by aranžmanu s MMF-om u ožujku 2002. godine. Tada je Hrvatski sabor obvezao Vladu da prije potpisivanja aranžmana o tome treba provesti saborsku raspravu.

Račan je također rekao da je impresioniran lakoćom dogovora Vlade s MMF-om o budućem aranžmanu, jer su prema njegovom iskustvu u takvim slučajevima pregovori bili vrlo dugi i teški kada je trebalo zaštititi hrvatske nacionalne interese.

Po njegovim riječima najveći manevarski prostor za povoljniji aranžman Vlada ima prije potpisivanja, jer ga je kasnije vrlo teško mijenjati.

Račan je izrazio i zabrinutost zbog smanjenja udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći

sa 42,56 posto prošle godine na 41,2 posto ove godine, pa je već sada jasno da se početkom iduće godine neće moći ostvariti udjel od 50 posto.

U ime SDP-a Račan je izrazio neslaganje što Vlada čini u vezi s razvojnim i ekonomskim tijekovima u Hrvatskoj, podsjetivši da su više puta upozoravali da Vlada nema jasnu gospodarsku i razvojnu politiku, da izostaje provedba potrebnih reformi što bi Hrvatsku na putu u Europsku uniju moglo skupo koštati.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više