SDP: HDZ želi centralizirani Dom zdravlja zbog mutnih poslova i privatnih interesa

VELJAN RADOJKOVIĆ, šef SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, naljutio se kad je pročitao da župan Ante Sanader kaže kako Županija stoji iza centraliziranog Doma zdravlja. "Županijska skupština se o tome nikad nije izjasnila, Sanader ovakvom izjavom ignorira volju građana", požalio se Radojković, koji daleko boljim smatra decentralizirani ustroj Doma zdravlja, što traže i otočani te žitelji Cetinskog kraja.

Najviše u građevinu, ne slučajno...

Radojković drži kako inzistiranje HDZ-a na centraliziranom Domu zdravlja nije slučajno. "Ovako se pogoduje mutnim poslovima i privatnim interesima. Najveći dio troškova odnosi se na građevinski sektor, tako pojedinci izvlače određene koristi", upozorio je Radojković. Drži da bi bilo puno bolje da župan Sanader iskoristi svoj autoritet na državnoj razini kako bi se koliko-toliko sanirala katastrofalna gospodarska situacija u županiji. 

Radojković podsjeća na peticije i odluke otočkih gradova o spremnosti preuzimanja financiranja izdvojenih domova zdravlja. Smatra i kako bi to pridonijelo uspješnijem poslovanju, jer s ovakvim ustrojem Doma zdravlja rastu i ulaganja, ali i gubici.

Zašto su smijenjeni Sučić i Grčić?

Inače, SDP još nije doznao koji su bili razlozi za smjenu Kreše Sučića i Željka Grčića, šefova upravnih vijeća Doma zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji su na funkcijama izdržali manje od dva mjeseca.

"Kad su ih postavljali, Kruno Peronja je rekao da su oni najbolji od najboljih. Inzistirao sam da nam obrazlože zašto ih onda tako brzo miču, ali odgovor nisam dobio. Savjetovao sam svojim kolegama iz Gradskog vijeća da to sutra na sjednici pitaju gradonačelnika Keruma", kaže Radojković.

Kao što je Index već pisao, Peronja se riješio Sučića i Grčića zato što su inzistirali na dosljednom provođenju zakona i njegovoj odgovornosti za loše izborne rezultate HDZ-a. Peronji je zasmetalo što je Grčić tražio poslovnu dokumentaciju Zavoda, dok se Sučić usudio prozvati ga i zatražiti da odstupi.

Pročitajte više