SDP i HSS u saboru podržali prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPORBENI saborski klubovi SDP-a i HSS-a dali su punu podršku medicinskim sestrama i tehničarima koji su ranije prosvjedovali na Markovu trgu zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 25 posto.

"Apsolutna podrška prosvjednicima, nadamo se da će uspjeti izboriti svoja prava", rekao je Željko Jovanović (SDP), navodeći da je stanje u zdravstvu loše, plaće male, pa zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku. 

Hrvatsko zdravstvo nikada nije raspolagalo s više novca, a istovremeno nikada nije bilo veće nezadovoljstvo, kako osoblja, tako i korisnika, a  i dugovi su nikad veći, ustvrdio je Jovanović pitajući se što ministar zdravstva Milan Kujundžić čini da bi spriječio kolaps sustava zdravstva. 

"Ne čini ništa", odgovorio je i pozvao premijera Plenkovića da pod hitno osigura da zdravstvo ne kolabira pod teretom dugova i kadrovskih problema.  Ako se to dogodi, to više neće biti odgovornost ministra Kujundžića, nego premijera, Bandićevih žetončića i svih koji podržavaju vladu, poručio je u saboru u vremenu rezerviranom za slobodno iznošenje stajališta.

"Može se i mora više", poručuje Davor Vlaović (HSS) ministru zdravstva i ostalim članovima vlade, pozivajući se na primjer Rumunjske koja je svojim sestrama podigla plaće za više od 50 posto. 

Može se i mora više, ako ministar ne zna kako je red da prepusti mjesto onome tko zna i može, kaže Vlaović i poručuje: "Ako se moglo naći 4,5 milijarde kuna za brodogradnju, 250 milijuna za Croatia Airlines može i za 30 tisuća medicinskih sestara". 

Pročitajte više