SDP je velikog izbornog luzera stavio za nositelja liste na jugu

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

RANKO OSTOJIĆ nositelj je SDP-ove liste na kojoj su koalicijski partneri iz stranke Centar, a riječ je o bivšem ministru iz vlade Zorana Milanovića koji je poznat po nevjerojatnom nizu političkih poraza.

>> FOTO Objavljene SDP-ove izborne liste, pogledajte tko je sve na njima

Njegov najpoznatiji poraz je iz 2009. godine kada je izgubio utrku za gradonačelničko mjesto u Splitu od Željka Keruma, a ta je kampanja ostala poznata po Ostojićevoj izjavi: "Da je Kerum Indijanac, zvao bi se Bijeli Prah."

Gubio je od Keruma i Karamarka

Ostojić je tri puta išao na parlamentarne izbore kao prvi na listi u devetoj izbornoj jedinici, i to na koalicijskim listama SDP-a. Tako ga je 2007. godine tukao HDZ na čelu s Božidarom Kalmetom. Ta je stranka iz te izborne jedinice tada izvukla 10 zastupnika, a SDP četiri. 

>> Portret Ranka Ostojića: Čovjek koji zna samo za poraze

Četiri godine poslije Ostojić je imao najmanje bolan poraz u toj izbornoj jedinici kada je njegova lista izvukla 6 zastupnika, a lista HDZ-a njih osam. Podsjetimo, te 2011. godine HDZ je izgubio izbore te je vladu sastavila SDP-ova koalicija. 

Ostojić je na izborima 2015. godine izgubio u toj izbornoj jedinici od Tomislava Karamarka. HDZ je izvukao osam zastupnika, a Ostojićeva lista njih četiri. Gotovo isti rezultat bio je godinu dana kasnije, kada je na čelu HDZ-ove liste bila Branka Juričev-Martinčev.    

U Splitu dobio samo 61 glas za šefa SDP-a

Naglasimo da je Ostojić izgubio lokalne izbore 2021. godine kada ga je u drugom krugu izbora za župana Splitsko-dalmatinske županije pobijedio Blaženko Boban s više od 60 posto glasova. 

U 2020. godini izgubio je izbore za predsjednika SDP-a kada se birao nasljednik Davora Bernardića. Ostojić je tada ispao već u prvom krugu. Ostalo je upamćeno da je Ostojić tada u svom Splitu dobio samo 61 glas. Za usporedbu, protukandidat Željko Kolar tada je dobio 258 glasova, a Peđa Grbin 103.  

>> Ranko Ostojić doživio potop na izborima u Splitu, premoćno ga pobijedio Kolar

Na izborima 2000. godine nije se kandidirao na parlamentarnim izborima jer nije bio zadovoljan mjestom koje mu je ponudio tadašnji predsjednik Davor Bernardić. 

Od HDZ-a izgubio i kotarske izbore u svom kvartu

Jedan od najtežih poraza Ranka Ostojića dogodio se na kotarskim izborima u Splitu 2018. godine. Naime, Ostojić se kandidirao u svom kvartu Meje, u kojem je HDZ s četiri vijećnika dobio apsolutnu većinu. Izlazak na kvartovske izbore bio je iznenađenje jer je Ostojić u to vrijeme bio saborski zastupnik.

Ostojić je izlazak na te "najmanje izbore" objasnio željom da pomogne svom SDP-u i da se u dizanje te stranke "krene od kvartova". U studenom 2016. godine kandidirao se za šefa SDP-a, no u drugom krugu dobio ga je Davor Bernardić. 

Podsjetimo da je Ostojić u SDP-u od 1990. godine, a od 2008. godine član je predsjedništva te stranke. Ostojić je kratko bio u privatnom sektoru, a riječ je o Slobodnoj Dalmaciji. Slobodna je preseljena u Dugopolje 2008. godine, tri godine nakon što je vlada Ive Sanadera odobrila privatizaciju. 

U to doba direktor Slobodne za kadrovska i pravna pitanja bio je Ranko Ostojić. Čini se da mu to Splićani nikad nisu oprostili. U vrijeme Milanovićeve vlade bio je ministar unutarnjih poslova, a početak mandata dočekao je u stanu tadašnjeg medijskog koncerna EPH.

Ostojić kao desna ruka Milanovića

"Mogu, ali neću prekinuti prosvjed u Savskoj", najupečatljivija je Ostojićeva rečenica za vrijeme njegova mandata kao ministra unutarnjih poslova. Ostojić slovi kao desna ruka Zorana Milanovića, bio je i potpredsjednik vlade, a svog predsjednika slijedio je i u "obožavanju" prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

>> Ostojić: Mogu, ali neću prekinuti prosvjed u Savskoj

Uostalom, Ostojić vidi Milanovića kao velikog političara i državnika te misli kako je u stanju provesti njegovu politiku socijaldemokracije. S obzirom na Milanovićeve ambicije na ovim parlamentarnim izborima, dogovor da Ostojić ovog puta predvodi desetu izbornu jedinicu nikoga nije pretjerano iznenadio. 

Pročitajte više