Peđa Grbin: Moramo opet pozvati Kolindu da prestane sudjelovati u kampanji

Foto: FAH

DANAS u 11.00 sati u sjedištu Socijaldemokratske partije Hrvatske (Iblerov trg 9), saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin održat će konferenciju za medije.

Grbin će govoriti o temi sastavljanja Vlade nakon parlamentarnih izbora i poštivanje volje građana Republike Hrvatske, objavljeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću SDP-a.

Već smo govorili o tome prije pet šest mjeseci. Nažalost moramo ponovno uputiti poziv Predsjednici da prestane sudjelovati u kampanji", kazao je Grbin na konferenciji, prenosi SDP na svojem službenom Twitter profilu.

Mandat za sastavljanje Vlade onome s natpolovičnom većinom u Saboru

"Predsjednica je uputila poruku da je spremna negirati, odnosno relativizirati volju građana na izborima o tome kome žele povjeriti zemlju. Mora dokazati da ima natpolovičnu većinu.

Ustav jasno kaže da se mandat za sastav Vlade može povjeriti samo onome tko ima natpolovičnu većinu u Saboru. Mandat za sastav Vlade mora se povjeriti onome tko ima podršku barem 76 zastupnika", dodaje Grbin.

"Ne mogu vjerovati da bi Predsjednica bila spremna učiniti takvo što. Predsjednica jučer nije željela ili nije htjela odgovoriti na pitanje kome će povjeriti mandat. Primjerice da da mandat onome tko dobije više glasova na izborima ili da da mandat onome tko joj je simpatičniji ili onome tko joj ima ljepši pogled.

Pozivamo Predsjednicu da prestane biti glasnogovornica HDZ-a i da radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima. Prema Ustavu ona povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Njen posao nije da bude glasnogovornica HDZ-a niti da se iza njenih skuta skriva Tomislav Karamarko".

HDZ odustao od sučeljavanja

"U demokratskom društvu svatko je podložan kritici. Licemjerno je kad Predsjednica kaže da ju se ne bi smjelo kritizirati.

Sučeljavanje kandidata za predsjednika Vlade nije nešto što smo mi izmislili. To se radi u Portugalu, sučeljavaju se u Velikoj Britaniji, sučeljavaju se kandidati za predsjednika Europske komisije. Na Novoj TV je bilo dogovoreno sučeljavanje ministara i njihovih kandidata, ali HDZ je od toga odustao. Ne idu im sučeljavanja.
 
Na pitanje o tome da će nakon izbora Ustavni sud srušiti zakon o švicarcima, rekao je kako je "od Ustavnog suda sve postalo moguće".

"Nadam se da ne postoji zavjera HDZ-a, bankara i ustavnog suda", zaključio je.

Pročitajte više