SDP povlači amandmane nadajući se konsenzusu oko izbornog zakona

PREDSJEDNIK Kluba SDP-a Mato Arlović najavio je popodne u Hrvatskom saboru da će taj Klub i svi SDP-ovi zastupnici povući amandamane podnesene na predložene izmjene izbornog zakona s ciljem da se oko njih postigne konsenzus.

Arlovićeva najava naišla je na odobravanje većine klubova.

SDP-ovi su amandmani, podsjetio je, zagovarali departitokraciju, odnosno manji utjecaj političkih stranaka, veći utjecaj birača, nudili su veći stupanj kontrole izbora, skraćenje izborne šutnje (s ponoći na vrijeme zatvaranja birališta tj. na 19 sati).

U pogledu zastupljenosti manjina, Arlović kaže da SDP ostaje kod osnovnog rješenja koje je ponudio Odbor za Ustav i Poslovnik, što znači da bi u Saboru sjedilo ukupno osam manjinskih zastupnika, među kojima bi tri zastupala srpsku manjinu.

Zaključnim izlaganjima predstavnika klubova, Sabor je završio cjelodnevnu raspravu o izmjenama izbornog zakona i današnji rad.

Izmijenjeni izborni zakon Sabor treba donijeti sutra, 2. travnja i tako ispuniti instruktivnu ustavnu obvezu da izborna pravila za slijedeće parlamentarne izbore budu poznata godinu dana prije njihova održavanja.

Odbor za Ustav i Poslovnik tehnički će pripremiti sutrašnje glasovanje, odnosno očitovat će se o svim primjedbama i prijedlozima koji su izneseni u opširnoj raspravi i svoje mišljenje dostaviti Saboru.

Pročitajte više